Så får du fler besök till fågelmatningen
Är det glest mellan besöken till fågelmaten du placerat ut? Här kommer några tips för att locka fler av våra flygande vänner.
Är det glest mellan besöken till fågelmaten du placerat ut? Här kommer några tips för att locka fler av våra flygande vänner.
Ett klassiskt fel är att fågelbordet finns på en stolpe mitt ute på gräsmattan eller annan oskyddad plats, för att bättre kunna synas från fönstren. Det står att läsa i nr 3 av Stockholms Ornitologiska förenings medlemstidning Fåglar i Stockholmstrakten.
En hel del småfåglar ogillar att flyga över öppna ytor för att inte i sin tur bli mat åt rovfåglar.
Det bästa tipset är därför att sätta upp fågelmatningen intill buskar eller träd som har låga grenar. Andra tips, som tidningen ger, är att återanvända julgranen eller skapa en konstgjord buske genom att stoppa grenar i marken innan tjälen slår till.
Allt detta för att ge bättre skydd åt våra småfåglar som behöver extra näring i vinterkylan.
Läs mer på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats: Råd om vad du bör tänka på när du utfodrar fåglar både för fåglarna för att undvika spridning av sjukdomar.
Läsarfråga: Vilka fåglar kommer till din fågelmatning? Skriv och berätta kort. Vill du bifoga bild är det välkommet. Mejla till: propensionaren@pro.se
Tips! Om du vill lära dig mer om fåglarnas läten eller utseenden finns det också appar, dvs program som kan laddas ner till mobitelefon eller läsplatta, att ta till.
■ En populär betalapp är Fågelguiden.
■ Med Kvitteromat som också kostar pengar att ladda ner, kan du spela in en fågel som sjunger och använda automatiskt igenkänning för identifiering.
■ En gratisapp är Merlin Bird ID som hjälper dig identifiera fåglar med ljud och foto.
På Sveriges radios webbplats sr.se hittar du den kostnadsfria Fågelsångsskolan med ett 40-tal lektioner, allt från lövsångare till buskskvätta. Där finns också quiz, frågetävlingar, för att testa kunskaperna.