FEM RÅD

Så kan matsvinnet – och undernäringen – minska

Matsvinnet har ökat på kommunala äldreboenden. Detta tyder på att äldre äter för lite av maten och riskerar undernäring, enligt Livsmedelsverket.

Publicerad 12 augusti aug 2025
När maten kastas får de äldre i sig för lite näring och energi. Foto: iStock

I snitt kastas 114 gram mat per portion på äldreboenden. Det är ungefär dubbelt så mycket slängd mat per person som i skolan. Det har dessutom ökat sedan Livsmedelsverkets senaste kartläggning av matsvinn i äldreomsorgen – 2022 var svinnet 108 gram per portion.

Orsaken till svinnet är inte att man lagar för mycket mat – utan att de äldre inte äter upp den mat som serveras. Detta riskerar att leda till undernäring eftersom maten är uträknad efter de äldres energi- och näringsbehov. Det är vanligt att aptiten försämras när man åldras och det är viktigt att de som serverar mat till äldre har ett helhetsperspektiv för att stimulera till att äta. Detta är extra viktigt för de äldsta och sköraste äldre, enligt Livsmedelsverket.

+
-