Allt fler äldre möter ständigt ny hemtjänstpersonal
Äldre som får hjälp av hemtjänsten möter allt fler nya ansikten. Siffror visar att problemet är större idag än innan pandemin.
Äldre som får hjälp av hemtjänsten möter allt fler nya ansikten. Siffror visar att problemet är större idag än innan pandemin.
Drygt en femtedel, 22,5 procent, av de äldre över 65 år med hemtjänst träffade under förra året 20 eller fler hemtjänstanställda under en tvåveckorsperiod. År 2019 var andelen 17,6 procent.
Siffrorna kommer från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och har sammanställts av tidningen Arbetet. Varje år rapporterar kommunerna till SKR hur många av de äldre över 65 år som får besök av fler än 20 personer under en tvåveckorsperiod. Man räknar bara med besöken som sker under dagtid och för de personer som har minst två hemtjänstinsatser om dagen.
I flera kommuner var siffran betydligt högre än rikssnittet.
– Det är människor det handlar om, men i kommunens matriser är de brickor. Vi har så oerhört lite tid med varje brukare och kastas runt i olika områden för att fylla upp för varandra eftersom det hela tiden saknas personal, säger en anonym undersköterska i Ängelholms kommun till tidningen Arbetet. Där var andelen äldre som träffade över 20 medarbetare på två veckor 49 procent.
Problemet med hög personalomsättning, många timanställda och för låg medicinsk kompetens uppmärksammandes av den statliga utredningen Coronakommissionen redan 2020 men trots det har problemet alltså blivit värre.
Den bristande kontinuiteten kan skapa otrygghet hos den äldre, sämre vård och stress för personalen. Att träffa ett stort antal människor bidrar också till ökad risk för smittspridning.
Enligt äldreforskaren Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet, finns det mycket kommunerna kan göra för att förbättra situationen. Att låta personalen lägga sina egna scheman och minska antalet timanställningar bidrar till större kontinuitet och att personalen stannar i högre grad.