Om krisen kommer – så skyddar du dig som äldre
Nu delas broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut till hushållen i Sverige. Som pensionär kan det vara vissa saker som är extra viktiga att tänka på.
Nu delas broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut till hushållen i Sverige. Som pensionär kan det vara vissa saker som är extra viktiga att tänka på.
Kanske vill man helst inte tänka på att krig skulle kunna drabba Sverige, men myndigheterna vill att vi ska vara förberedda ifall det värsta skulle hända. Vi har alla en skyldighet att skydda oss själva och hjälpa andra.
Informationsbroschyren ”Om krisen eller kriget kommer” delas ut av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till alla hushåll i Sverige och ger information om vad vi behöver förbereda i våra hem. Tyngdpunkten i broschyren ligger på en krigssituation eftersom säkerhetsläget i Sverige anses försämrat sedan Rysslands invasion av Ukraina.
Som pensionär finns det vissa saker som är extra viktiga att tänka på när man bygger upp sin hemberedskap.
Mediciner: Om du är beroende av receptbelagda mediciner rekommenderas du att hämta ut medicin och förbrukningsvaror som räcker i en månad. Detta gäller även andra hjälpmedel som behövs för att ta hand om en sjukdom eller ett funktionshinder. Till exempel kan det vara bra att ha extra batterier till sin hörapparat hemma.
Information: Se till att ha en radio som du kan veva upp, som går på batteri eller är driven av solceller för att kunna ta del av viktig information. En av de viktigaste sakerna vid en krissituation är att få veta vad som händer. Det kan också vara bra att ha en fristående laddningsenhet till sin mobiltelefon, en så kallad powerbank.
Nätverk: Myndigheterna rekommenderar människor att samarbeta och ta hjälp av varandra. Det här kan vara extra viktigt om man är äldre eller har någon form av funktionshinder. Grannar kan hjälpas åt att bygga upp ett gemensamt beredskapslager av mat och andra förnödenheter och finnas där för varandra i en kris. Eller varför inte diskutera krisberedskap i din PRO-förening?
Lagra mat och vatten för en vecka: I broschyren finns tips på vilka matvaror som kan vara bra att ha hemma. Det här kan vara extra viktigt för den som har svårt att ta sig ut om hissen är strömlös eller som har större risk att bli svårt sjuk vid till exempel en pandemi. Rekommendationen är att köpa lite i taget, till exempel ett par extra konserver när du ändå är och handlar. Ta hjälp om du behöver och se till att förrådet förnyas löpande så att livsmedlen inte blir gamla.
Skissa upp en individuell beredskapsplan: Du vet bäst hur din situation och dina förutsättningar ser ut. Ta hjälp av någon närstående eller exempelvis boendestödjare för att gå igenom vad just du behöver tänka på och förbereda om vi drabbas av krig, strömavbrott, pandemi eller extremväder. Skriv ner den information som är viktig för dig.
Skyddsrum: Här kan du ta reda på var det finns skyddsrum nära dig.
Bra att veta: Alla svenska medborgare och boende i Sverige mellan 16 och 70 års ålder ingår i totalförsvaret. Det innebär att man har en skyldighet att bidra vid kris eller krig och det skulle kunna betyda att du som är pensionär mellan 65 och 70 år också blir krigsplacerad – exempelvis vid en arbetsplats i ditt tidigare yrke.
Vid kris eller krig ska de som har störst behov bli prioriterade för skydd och hjälp. De som har stort behov av stöd och hjälp kommer att fortsätta få det.
Här kan du beställa eller ladda MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”.