Så lite skärmtid rekommenderas för barn och unga
Läs en saga eller sjung en sång istället. Så lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska ungas exponering för skärmar. Både föräldrars och andra vuxnas ansvar betonas.
Läs en saga eller sjung en sång istället. Så lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska ungas exponering för skärmar. Både föräldrars och andra vuxnas ansvar betonas.
Folkhälsomyndigheten presenterar nu, på uppdrag av regeringen, rekommendationer för hur barn och unga ska använda skärmar och sociala medier på sin fritid. Rekommendationerna grundar sig på rapporten Digitala medier och barns och ungas hälsa.
Helt skärmfritt för de allra yngsta och därefter endast enstaka timmar för barn och unga upp till 18 års ålder på fritiden. Så lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– De senaste åren har vi sett oroande förändringar i barns hälsoutveckling. Stillasittande som ökar. Barn och unga sover färre timmar på natten med sämre kvalitet. Vi ser en ökad psykisk ohälsa och omfattande ensamhet bland barn och unga, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) på måndagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Ministern framhöll att mobilanvändandet kan leda till kronisk sömnbrist och även psykisk och fysisk ohälsa.
Istället uppmuntras sagoläsning och sånger för de minsta barnen, istället för skärmanvändande, vid sänggående.
Små barn som är yngre än 2 år ska helst inte använda skärmar alls.
Barn i ålder 2 till 5 ska ha max en timme skärmtid per dygn.
Barn 6 till 12 år max 1 till 2 timmar.
Barn 13 till 18 år max 2 till 3 timmar.
• Fundera över hur du använder digitala medier när du är tillsammans
med ditt barn.
• Tänk på att dina skärmvanor också kan påverka ditt barns
skärmvanor.
Forskning visar att föräldrar kan få ett sämre samspel med sina barn på grund av skärmanvändning, den som till exempel sitter med mobilen är mindre uppmärksam på barnets behov. För att barn ska må bra behöver de känna att föräldrarna ser, hör och förstår dem.
Föräldrar och andra vuxna är viktiga förebilder för barn. Om de har goda
skärmvanor ökar chansen att barnen också får det.
Som skärm definieras sociala medier, videoklipp, tv- och dataspel och streamad film.
(Källa: Folkhälsomyndigheten)