Resa & Fritid

Ta tåget till fjälls

Kungsleden Abisko är den enda av Svenska Turistföreningens anlägg­ning­ar som kan skryta med en egen järn­vägs­station.

Publicerad 15 december dec 2021
STF har ett eget stationshus i Abisko (infälld bild). Kungsleden både startar och slutar vid Abisko Turiststation. Foto: Cenneth Sparby

Ta nattåget från södra Sverige och kliv av på perrongen i Abisko vid lunchtid nästkommande dag. Många väljer att vandra Kungsleden söderut.
För vem: Här är det mer än smidigt för seniorer att gå på tur. Det går nämligen en linbana upp på det närmare tusen meter höga husberget Nuolja, med lättvandrad terräng vid toppstationen.
Arrangemang: Dagsturer med guide och introduktion till fjällvandring med övernattning i stuga längs Kungsleden. För dig med funktionsvariation finns även ett arrangemang med övernattning i den tillgänglighetsanpassade fjällstugan Abisko­jaure.

Grövelsjön Till Grövelsjön reser du med tåg till Mora och länstrafikbuss vidare till vägens slut. Här kan du följa med fjällstationens guider på heldagsvandringar. Långvandrarna tar sikte på Rogens naturreservat, Fjällnäs, Helags och Sylarna, ett antal dagsetapper bort.
För vem: Perfekt för barnfamiljer och seniorer, med tanke på de lättvandrade fjällen.
Arrangemang: Dagsturer med ­guide. Grundkurs i fjällvandring samt fjälläventyr för mor- och farföräldrar med barnbarn står också på menyn, liksom tantvandring och yoga.

+
-