Ungdomar skapar app för äldre
Fem ungdomar på Celsiusgymnasiet i Uppsala har engagerat sig i frågan om det digitala utanförskapet bland äldre. Under sitt sista gymnasieår utvecklar de en app som ska hjälpa äldre med tekniska och digitala frågor.
Fem ungdomar på Celsiusgymnasiet i Uppsala har engagerat sig i frågan om det digitala utanförskapet bland äldre. Under sitt sista gymnasieår utvecklar de en app som ska hjälpa äldre med tekniska och digitala frågor.
– Idén kommer ifrån att vi märkte att våra äldre har mycket problem med teknik och digitala frågor. Det var ofta som man behövde hjälpa farfar eller mormor, och då skulle det vara enklare för både dem och oss om de kunde skriva sin fråga i en app och få ett svar direkt, säger Alexander Bissmark.
Han har tillsammans med fyra skolkamrater skapat appen FrågaPå som man kan ladda ner till sin telefon och i appen ställa frågor om sin smartphone, dator eller surfplatta. De går sista året på ekonomisk linje på gymnasiet och då ingår det i utbildningen att starta ett företag, ett så kallat UF-företag. Killarna står för idén, produktens utformning och marknadsföringen men tar hjälp av ett AI-företag för att programmera själva appen.
I appen kan man ställa en fråga och sedan få svar av en AI, artificiell intelligens. Den lanserades nyligen och går att ladda ner via en hemsida. De har hittills fått drygt 100 användare.
För att lära sig mer om vad äldre efterfrågar när det kommer till digital teknik deltog de i 60plusmässan i Uppsala. Där träffade de många pensionärer.
– Jag tyckte det var svinkul att att få prata med alla. Och sen så ser man ju att många har ett jättestort problem med digitaliseringen. Och vi vill såklart hjälpa dem. Vi ser det som ett stort problem i samhället och vi är med och löser det problemet, säger Romeo Makboul.
Gymnasiekillarna har verkligen fått upp ögonen för det digitala utanförskapet.
– Allting i samhället idag är ju teknikbaserat eller digitaliserat. Så om du inte kan genomföra de här grundläggande momenten kan det till och med vara svårt att ha ett socialt liv, säger Alexander Bissmark och får medhåll av sina kamrater.
– Om man har många frågetecken i vardagen om till exempel räkningar och aldrig får dem gjorda, då kan det bli väldigt stressande, säger Joel Forsberg.
Utifrån de här kunskaperna insåg de att de behövde designa appen på ett enkelt sätt utan onödiga knappar, menyer och extrafunktioner som är lätta att trycka fel på. Enkelt och rakt var ledorden. Man ställer en fråga i appen och sen får man ett svar i punktform, steg för steg, hur man ska lösa sitt problem.
De upplevde att de flesta var nyfikna på deras app, men att en del var skeptiska. Sedan var det ytterligare andra som gärna ville behålla hjälpen från nära och kära.
– Vi upplevde det som två olika grupper. En del känner sig som en börda när de behöver fråga hela tiden, medan andra tyckte om att kunna be om hjälp av barnbarnen till exempel. Att det var ett sätt att kunna tillbringa tid tillsammans, säger Joel Forsberg.
Appen kan laddas ner från hemsidan fragapa.se där man skapar en inloggning och kostar 49,90 kronor i månaden att använda.
En app, eller applikation, är ett litet program som man kan ha på sin telefon eller dator. Den hjälper dig att göra olika saker, som att titta på filmer, prata med vänner, spela spel eller få information.
AI är som ett intelligent datorprogram som kan lära sig saker och hjälpa människor med olika uppgifter, till exempel att svara på frågor, hitta information eller skriva en text.
AI funkar genom att den samlar in massor av information och använder den kunskapen för att lösa problem. Det är som att lära en dator att tänka.
Ett UF-företag är ett företag som drivs av gymnasieelever som en del av deras utbildning. UF står för Ung Företagsamhet, och syftet med UF-företaget är att ge eleverna erfarenhet av att starta och driva ett riktigt företag. Under ett UF-år får eleverna lära sig hur man planerar, marknadsför och säljer en produkt eller tjänst. Det är en chans för dem att utveckla sina idéer, samarbeta och lära sig om företagande i praktiken. I slutet av året avvecklas UF-företaget, och eleverna har fått värdefulla erfarenheter inför framtiden.