RETRO

Vad är dina guldsmycken värda?

I oroliga tider är guldpriset högt. Men vad får man för gamla guldsmycken? Ska man sälja, smälta om eller spara? Är det några smycken som är mer värdefulla än andra? Retrojournalisten Lotta Reberg har kollat marknaden och intervjuat Antikrundans smyckesexpert Carolina Tüür.

Publicerad 20 december dec 2023
Guld som glimmar. Är det rätt tid att sälja smycken? Eller ska man vänta? Och vilka smycken man sälja? Här får du svarr på några frågor. Foto: Auctionet, Bukowskis, Kaplans auktioner, Uppsala auktionskammare

Krig, börsen svajar, fastighetsmarknaden är skakig och kronkursen dålig – då riktas blickarna mot guldet. När det ser mörkt ut i omvärlden är det ljusare tider för guld och ädelstenar.

Carolina Tüür, smyckesexpert.

– Det har alltid funnits en trygghet i guld. Hus, fastigheter, konst är svårt att ta med om man är på flykt. Guld har varit betydligt lättare att få med sig, berättar Carolina Tüür, Antikrundans smyckesexpert.
Hur det har gått på sommarens inspelningar av Antikrundan får hon inte säga något om, det får vi vänta med att se till i januari. Men det är säkert flera smycken som Carolina fått värdera. Hon brukar vara med i nästan varje avsnitt. När Carolina inte är på turné driver hon firman Jewellery Escape med kollegan Victoria Astudillo. Hon är även gemmolog och av Svenska Handelskammaren förordnad värderingsman.

Bildspel
Bildspel
+
-