PRO

Valberedningen – PRO:s viktiga maktfaktor

Ledamöterna i en valberedning har en viktig roll. Makten att påverka framtiden ligger i deras händer. Både på riksnivå, samt i föreningar, samorganisationer och distrikt. Trots det är valberedningarna ofta relativt okända.

Publicerad 24 juli jul 2024
Valberedningen för PRO och Folkhögskolan, fr v: Solveig Lundgren, Christer Hedberg, Ulla Lundqvist, Lilian Stenman, Håkan Bengtsson, Sam Venngren och Gertrud Nygren. Saknas på bilden gör Leif Wikman och Ove Göransson. Foto: Anneli Nygårds

Uppgiften att hitta nya kandidater till förtroendeposterna i en förening vilar tungt på valberedningen.
Den ska föreslå styrelseledamöter och ersättare med rätt kompetens och med den inriktning som efterfrågas bland medlemmarna.
Det vilar också på valberedningen att hitta lämpliga revisorer som inte bara kontrollerar att ekonomin sköts på rätt sätt men också att styrelsen använder resurserna i linje med vad medlemmarna har beslutat.

Trots detta betydelsefulla uppdrag är valberedningen ofta ganska okänd för medlemmarna. Därmed skulle man kunna kalla den en dold maktfaktor.
Alla som har varit med i en förening har säkert märkt att det kan vara svårt att få medlemmar att ställa upp i val. Det kan finnas många anledningar till varför det är så.
Många har annat för sig, vill inte binda upp sig, andra har engagemanget men är osäkra på vad uppdraget innebär och kanske tvivlar på sin förmåga.
Om en medlem vill engagera sig i någon fråga och tror sig ha något att tillföra organisationen kan vederbörande naturligtvis nominera sig själv genom att kontakta valberedningen.
En medlem kan också nominera en kandidat för något uppdrag, men då är det förstås bra att stämma av innan om personen i fråga kan tänka sig att ställa upp.

+
-