RETRO

Värdefulla klockor som gått ur tiden

Tick, tack, tick, tack! Minns du ljudet av den gamla sortens klockor? Retroexperten Lotta Reberg har tagit temperaturen på klockmarknaden – och spanat på allt från stora golvur till små damarmbandsur.

Publicerad 20 februari feb 2024
Golvur, bordspendyl, reseur, armbandsur och Tintin-klocka – är några exempel på alla klockor på retromarknaden. Se försäljningspriser i bildspelet nedan. Foto: Auctionet, Bukowskis

(Uppdaterad) Handen på hjärtat, visst längtar vi lite efter det där rofyllda tick-tackandet. Tiden gick liksom lite mer långsamt med det gamla tick-tackandet. Numera söker vi oss istället till mobilen eller stegräknarklockan för att se tiden. Inte alls lika charmigt.
Den gammaldags klockan har nästan spelat ut sin roll. I vart fall är det inte lika vanligt att killarna får en klocka i konfirmationspresent, inte heller belönas vi med några guldklockor efter lång och trogen tjänst.

Dyraste klockan i Sverige? Kan vara den dyraste klockan som någonsin klubbats i Sverige. Gick för 1 950 000 kronor hos Bukowskis för ett år sedan. Klockan är en Patek Philippe Nautilus från 2016. Klockor behöver alltså inte vara gamla för att gå dyrt. Idag tillverkas en del modeller i bara ett fåtal exemplar, så man kan köpa en och sedan sälja vidare till ett betydligt högre pris – just bara för att modellen är ovanlig och man lyckades köpa en när den kom.
Reseur. Minns ni de små väckarklockorna som man vecklade ut? Var heta under andra hälften av 1900-talet. Sedan mobilen kom har reseuren gått sotdöden till mötes. De går inte för några högre summor. Här är några stycken från olika märken, utrop 400 kronor, sålda för 700 kronor hos Thelin & Johansson. Kanske är det dags för en revival för reseuren snart?
Dambandsur. De små guldklockorna var det finaste man hade och togs bara fram vid högtidliga tillfällen, idag är dambandsuren svårsålda. Här ett med märke Belinda och x-länk, 18 karat guld. Utrop 3 000 kronor hos Bukowskis, sålt för 2 900 kronor.

 

+
-