Äldre män talar om självmord
Krister, Stefan och Fredrik har alla en sak gemensamt. De har lidit av psykisk ohälsa och försökt att ta sitt liv. Nu medverkar de i en podcast som uppmärksammar äldre mäns psykiska ohälsa.
Krister, Stefan och Fredrik har alla en sak gemensamt. De har lidit av psykisk ohälsa och försökt att ta sitt liv. Nu medverkar de i en podcast som uppmärksammar äldre mäns psykiska ohälsa.
Det var i samband med en utebliven lägenhetsförsäljning som 77-åriga Krister plötsligt drabbades av en depression. I ett slag stod han och hans fru med två kostsamma lägenheter och en svår ekonomisk situation.
I podcasten ”Under ytan – mäns berättelser om psykisk ohälsa” berättar han om hur den ekonomiska oron växte sig allt starkare och tankarna på hur de skulle klara sig tog över allting.
”Det där ältade jag tillsammans med en massa andra saker som jag fick för mig. Nojor, som jag kallar det. Det blev värre och värre tills jag hamnade i psykvården”, berättar han i dokumentären.
Krister kom till en punkt där han kände att det inte var värt att leva längre. Men tack vare sin fru kom han i kontakt med vården och fick till slut den hjälp han behövde. Idag mår han helt bra igen.
Han är en av tre män som berättar sina historier om psykisk ohälsa i podcasten som är skapad av journalisten Sigrid Hallqvist.
– Vi har blivit duktiga på att prata om psykisk ohälsa och bryta stigman, men det är oftast unga kvinnor som pratar om det. Vi saknar många perspektiv och det är viktigt att höra fler röster i debatten, säger hon.
I dokumentären intervjuas också Margda Waern, professor på Göteborgs universitet som forskar om suicid bland äldre. Hon berättar om den komplexitet som finns kring äldres psykiska ohälsa. Exempelvis kan en depression missas bakom andra diagnoser som till exempel demens.
Om du mår psykiskt dåligt eller har självmordstankar finns hjälp att få.
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via telefonnummer 112. Du kan också mejla eller chatta.
Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Du kan också söka hjälp på din vårdcentral.
Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Här hittar du andra poddar: Via mobil eller surfplatta finns många olika podspelare. De mest populära är exempelvis Google podcasts, Podbean och Spotify. Har du en iPhone eller iPad finns en app, Podcaster, med från start.
Du kan också ladda ner appar via App-store eller Google play och söka efter poddspelare. Via dator kan du lyssna på flera poddar via en webbplats, som exempelvis Sveriges Radio. Enklast når du dem genom att söka på poddens namn och surfa vidare i träfflistan.
I Sveriges Radios egen app SR Play samlar SR många av sina program som poddar.
Ordet podd kommer från företaget Apples produkt iPod, som kom i början av 2000-talet. En podcast är en ljudfil som görs tillgänglig på internet via tekniken RSS.
Ipod var en liten musikspelare som kunde spela upp musik i form av mp3-filer.
Källor: Internetstiftelsen och seniorval.se