Hälsa

”Allergier hos äldre behöver få mer uppmärksamhet”

– Min pollenallergi har inte gett upp fast jag har blivit äldre. Däremot har den förändrats genom åren, säger Moa Vlastos, 84, som varit allergisk mot pollen hela sitt liv.

Publicerad 3 maj maj 2023
– Om jag inte varit allergisk hade jag säkert ägnat mig åt botanik, säger Moa Vlastos. Foto: Mattias Thuvander

Moa var fyra år när hennes pollenallergi upptäcktes, ”hösnuva”, som man sa då. Det var bland annat hassel, al, hägg, gräs, maskros och gråbo som hon reagerade mot.
– Jag hade ständig rinnsnuva, kliande ögon och nästäppa under vår, sommar och höst. När jag var sex år blev jag utredd. Under hela skoltiden fick jag sprutor med växtextrakt som skulle minska min känslighet. Det gav inga förbättringar.
De mediciner som fanns att tillgå gjorde den som tog dem fruktansvärt trött.
– Allergin i sig själv ger trötthet och tillsammans med medicinerna blev det etter värre. Jag var nära att somna på min cykel på väg hem från skolan. Det var en ständig kamp för att hålla sig vaken.
På den tiden, i början av fyrtiotalet, fanns en viss medvetenhet kring allergi, men många allergiker möttes av både okunnighet och oförståelse. Ingen funderade direkt över om någon inte tålde dofter eller olika sorters mat. I dag pratar vi mycket mer om olika allergier och känsligheter.
– Allergin har präglat mitt liv, säger Moa. Som barn var det svårt att hantera. Det gällde att alltid vara på sin vakt och i möjligaste mån hålla sig undan all möjlig växtlighet. Om jag under pollenperioderna tvunget behövde vara utomhus, fick jag ta mig fram snabbt.

Under hela uppväxten bar Moa solglasögon som skydd mot pollenangrepp.
– Jag kom ihåg att jag tänkte: vilken tur att jag inte bor på landet! Jag hade blivit allergisk mot både katt och häst också. Samtidigt var jag väldigt intresserad av växter. Om jag inte varit allergisk hade jag säkert ägnat mig åt botanik.
Istället blev det läkarbanan. Under fyrtio år arbetade Moa som distriktsläkare i Sala. Ett yrkesliv där hon bland andra träffade patienter i alla åldrar med olika typer av allergier.
– Man har ju länge sagt att allergier kan växa bort. Så har det inte varit för mig. Däremot har nya allergier dykt upp på äldre dar. På senare år har jag blivit väldigt känslig mot olika livsmedel som till exempel banan, avokado, kiwi, fikon, sesamfrön och råg. Jag äter alltid glutenfritt bröd för att undvika rågen.
Att kroppen reagerar på ämnen som har liknande struktur som dem man är allergisk mot kallas för korsallergier. Två av tre personer som är allergiska mot björkpollen har en eller flera korsallergier.
– Jag har haft några patienter med symtom som blåsor i munnen, sveda på tungan som troligen orsakats av matallergi som ingen tänkt på.
Det är viktigt att uppmärksamma att allergier kan ta sig olika uttryck under livet, konstaterar Moa. Allergi är en komplex sjukdomsgrupp med en bred palett av olika varianter och man kan utveckla nya typer av allergier under sitt liv. Ju äldre man blir desto fler potentiella allergiämnen har man utsatts för.
– Allergier hos äldre är ett område som inte får så mycket uppmärksamhet. Eftersom man länge trott att allergier främst drabbar yngre är det lätt att glömma bort oss äldre. Nu är det dags att lyfta fram äldre personer med allergier.

+
-