”Allergier hos äldre behöver få mer uppmärksamhet”
– Min pollenallergi har inte gett upp fast jag har blivit äldre. Däremot har den förändrats genom åren, säger Moa Vlastos, 84, som varit allergisk mot pollen hela sitt liv.
– Min pollenallergi har inte gett upp fast jag har blivit äldre. Däremot har den förändrats genom åren, säger Moa Vlastos, 84, som varit allergisk mot pollen hela sitt liv.
Moa var fyra år när hennes pollenallergi upptäcktes, ”hösnuva”, som man sa då. Det var bland annat hassel, al, hägg, gräs, maskros och gråbo som hon reagerade mot.
– Jag hade ständig rinnsnuva, kliande ögon och nästäppa under vår, sommar och höst. När jag var sex år blev jag utredd. Under hela skoltiden fick jag sprutor med växtextrakt som skulle minska min känslighet. Det gav inga förbättringar.
De mediciner som fanns att tillgå gjorde den som tog dem fruktansvärt trött.
– Allergin i sig själv ger trötthet och tillsammans med medicinerna blev det etter värre. Jag var nära att somna på min cykel på väg hem från skolan. Det var en ständig kamp för att hålla sig vaken.
På den tiden, i början av fyrtiotalet, fanns en viss medvetenhet kring allergi, men många allergiker möttes av både okunnighet och oförståelse. Ingen funderade direkt över om någon inte tålde dofter eller olika sorters mat. I dag pratar vi mycket mer om olika allergier och känsligheter.
– Allergin har präglat mitt liv, säger Moa. Som barn var det svårt att hantera. Det gällde att alltid vara på sin vakt och i möjligaste mån hålla sig undan all möjlig växtlighet. Om jag under pollenperioderna tvunget behövde vara utomhus, fick jag ta mig fram snabbt.
Under hela uppväxten bar Moa solglasögon som skydd mot pollenangrepp.
– Jag kom ihåg att jag tänkte: vilken tur att jag inte bor på landet! Jag hade blivit allergisk mot både katt och häst också. Samtidigt var jag väldigt intresserad av växter. Om jag inte varit allergisk hade jag säkert ägnat mig åt botanik.
Istället blev det läkarbanan. Under fyrtio år arbetade Moa som distriktsläkare i Sala. Ett yrkesliv där hon bland andra träffade patienter i alla åldrar med olika typer av allergier.
– Man har ju länge sagt att allergier kan växa bort. Så har det inte varit för mig. Däremot har nya allergier dykt upp på äldre dar. På senare år har jag blivit väldigt känslig mot olika livsmedel som till exempel banan, avokado, kiwi, fikon, sesamfrön och råg. Jag äter alltid glutenfritt bröd för att undvika rågen.
Att kroppen reagerar på ämnen som har liknande struktur som dem man är allergisk mot kallas för korsallergier. Två av tre personer som är allergiska mot björkpollen har en eller flera korsallergier.
– Jag har haft några patienter med symtom som blåsor i munnen, sveda på tungan som troligen orsakats av matallergi som ingen tänkt på.
Det är viktigt att uppmärksamma att allergier kan ta sig olika uttryck under livet, konstaterar Moa. Allergi är en komplex sjukdomsgrupp med en bred palett av olika varianter och man kan utveckla nya typer av allergier under sitt liv. Ju äldre man blir desto fler potentiella allergiämnen har man utsatts för.
– Allergier hos äldre är ett område som inte får så mycket uppmärksamhet. Eftersom man länge trott att allergier främst drabbar yngre är det lätt att glömma bort oss äldre. Nu är det dags att lyfta fram äldre personer med allergier.
Det har under ett flertal decennier varit en utmaning för sjukvården att hitta läkemedel som både dämpar allergin och som man inte blir så trött av. Idag är läkemedlen effektivare, lättare att använda och ger färre biverkningar jämfört med förr. På 1990-talet kom kortisonspray in i bilden, Moa har alltid en sprayflaska till hands.
– Numera tar jag medicin året om. Jag vet ju aldrig när det dyker upp ett ämne jag inte tål och har alltid med mig kortisontabletter om jag skulle få en kraftig reaktion.
Hur hanterar du livet idag med allergierna?
– Det handlar om att undvika många situationer. Jag behöver vara beredd, vara steget före. Det gäller att noga följa pollenprognoserna och börja medicinera i tid inför pollensäsongerna.
Naturligtvis studerar Moa noggrant innehållsförteckningen på matförpackningarna. Och så använder hon solglasögon under pollensäsongen.
– All denna allergi stör naturligtvis bekvämligheten i mitt liv, men som gammal läkare kan jag också konstatera att astma/allergi är ett stort och spännande område med mycket att upptäcka. Det behövs fler allergologer. Där väntar ett riktigt spännande och viktigt detektivarbete för den som är lagd åt det hållet. ●
”Det behövs fler allergologer”
Namn: Moa Vlastos.
Ålder: 84 år.
Yrke: Under många år verksam som distriktsläkare i Sala. Medlem i PRO.
Intressen: Målar i olja. Lyssnar till opera, favoriterna är Carmen och La Traviata. Även intresserad av historia, särskilt de gamla kulturerna kring Medelhavet. Men störst är nog intresset för universum. ”De svarta hålen är ju helt fantastiska!”
– Vi trodde tidigare att pollenallergiker blev bättre med åldern, men det tror vi inte längre, säger Christer Janson, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
I en stor europeisk befolkningsstudie, RHINE, Respiratory health in northern Europe, följer Christer Janson en grupp vuxna som i dag är i 50–70-årsåldern för att se vad som händer med astma och allergier över tid. Ett resultat är insikten att luftvägsallergier, särskilt pollenallergi, inte växer bort när man blir äldre. Allergi mot pälsdjur och kvalster minskade med stigande ålder, medan allergi mot pollen inte påverkades.
Vad beror det på?
– Pollenexponeringen har ökat, vilket beror på högre pollenhalter och en längre pollensäsong som troligen är kopplat till att vi fått ett varmare klimat. Det gör att pollenallergikerna har blivit fler de senaste decennierna och skulle kunna bidra till att pollenallergierna håller i sig, trots stigande ålder.
Det är vanligast att man får pollenallergi som barn eller i tonåren.
– Att pollenallergi uppstår senare i livet är dock relativt ovanligt, säger Christer Janson. Däremot kan allergi mot geting och bi mycket väl debutera när man är äldre.
Vid lindrigare allergibesvär finns flera receptfria läkemedel, antihistaminer, som kan användas både förebyggande och som behandling. Dessa finns både i form av tabletter, nässpray och ögondroppar. Om man inte får tillräcklig effekt av tabletter och ögondroppar kan man komplettera behandlingen med kortisonsprej i näsan, som också finns receptfritt.
Ökar besvären är det viktigt att ha kontakt med vårdcentral för remittering till en allergimottagning.
– Men eftersom det är brist på allergiska mottagningar, behöver tyvärr alldeles för många patienter vänta längre på behandling än de skulle behöva. Det skulle behövas en förändring där, säger Christer Janson.
Den som har stora problem med pollenallergi kan få allergivaccin vilket är en långsiktig behandling som ger förbättring som varar. Att vaccinet idag kan ges som tabletter istället för via sprutor har också gjort behandlingen mer tillgänglig. ●
Källor: Astma- och Allergiförbundet, astmaoallergiforbundet.se
Pollenkoll, pollenkoll.se
Pollenrapporten, pollenrapporten.se
Allergiska reaktioner uppstår när immunförsvaret reagerar på ämnen som normalt är ofarliga, men som för en person med allergi kan orsaka både milda och allvarliga besvär. Allergiframkallande ämnen, eller allergener, finns överallt.
Vid pollenallergi överreagerar immunsystemet när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen bildar då allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet.
Vanliga symtom vid pollenallergi
■ Astmatiska besvär
■ Hosta och retningar i luftrören
■ Huvudvärk
■ Klåda i hals och gom
■ Nysningar
■ Nästäppa
■ Rinnande/svidande/kliande ögon
■ Trötthet
Vad kan utlösa symtomen?
De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst från björk, al och hassel, men även från gräs och gråbo. Att många personer reagerar på björk, gräs och gråbo beror främst på att dessa periodvis finns i stora mängder.
Diagnos och behandling
Är jag förkyld eller har jag allergi? En vanlig förkylning ger ofta halsont och ett tjockt slem som sakta försvinner och blir bättre efter någon vecka. Pollenallergi ger symtom som röda kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva och varar över en längre tid. Bästa sättet att själv ta reda på om det är allergi eller förkylning är att köpa receptfria antihistamintabletter på apoteket och testa om de hjälper.
Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Det kan vara bra att börja med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar. Har du större besvär ska du uppsöka läkare som gör en allergiutredning och ger råd om den effektivaste medicineringen.
Korsallergi
Vid korsallergi reagerar man på födoämnen som liknar det man är allergisk mot. Det beror på att immunsystemet inte kan skilja på ämnet som man är allergisk mot och andra ämnen.
Korsallergi är vanligt vid pollenallergi, allra vanligast är det vid björkpollenallergi. Risken för kors-
allergi ökar om man är allergisk mot flera pollensorter, till exempel björk och gräs och om man har svår allergi.
För mer information: pollenkoll.se/pollenallergi/korsallergi/