Resa & Fritid

Älskade penséer

Nu är det hög tid att plantera penséer att njuta av hela våren och långt in på sommaren. Penséer är tacksamma små vårblommor som till och med tål några frostnätter. De är fina att samplantera med andra vårblommor eller i egna krukor, ja till och med i små vaser.

Publicerad 26 april apr 2023
Triss i blått. Pensé, pärlhyacint och förgätmigej. Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund

Så lyckas du med dina penséer:

 • Penséerna trivs i sol till halvskugga.
 • Använd en porös och näringsberikad jord vid planteringen. Fyll på ordentligt med jord och plantera tätt. Eftersom penséer är låga ska de helst inte hamna för långt ner i krukan.
 • Penséerna vill inte torka ut. Vattna regelbundet, speciellt om det är blåsigt och varmt.
 • Ta bort vissna blommor så blommar penséerna längre.
Lek mer färger. Vem blir inte glad av en mix av turkos och rosa/vinrött? Penséerna fortsätter blomma länge om du nyper av vissnade blommor. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

7 tips på hur du kan använda penséer

 1. Att plantera många av samma sort är oerhört effektfullt. Eftersom det är så billiga blommor kan man unna sig att ösa på ordentligt.
 2. Penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Loppisfynd som gamla burkar, en verktygslåda eller vinlådor gör sig utmärkt som planteringskärl. Tänk bara på att göra hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.
 3. Penséer är fina på egen hand men de gifter sig också fint med andra växter som till exempel vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs.
 4. Skapa höjdskillnader – det är alltid spännande när det händer något på höjden. Du kan till exempel sticka ner några grenar i pensékrukan för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller korallkornell som har en vacker röd färg.
 5. Skapa kontraster – blanda penséer i kontrasterade färger, det framhäver de olika sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt.
 6. Gör små buketter och duka med penséer inne om inte vädret gör sig för att sitta ute.
 7. Blommorna är väldigt vackra att dekorera med, till exempel i salladen eller på tårtan. Ja, penséer är ätbara! De har en söt smak med lite gräston som sallad och är fulla av antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper.
Bildspel
+
-