Chili – en het odlartrend
Gillar du chili? Vill du odla? Då är det hög tid att stoppa ner de små fröna i jorden. De behöver gott om tid på sig för att ge frukt innan du kan skörda dem i höst.
Gillar du chili? Vill du odla? Då är det hög tid att stoppa ner de små fröna i jorden. De behöver gott om tid på sig för att ge frukt innan du kan skörda dem i höst.
Med lite växtbelysning under den mörka årstiden kan du odla chili året om och ständigt ha tillgång till färsk chili. Nöjer du dig med att odla en gång om året räcker det gott och väl med tre till fyra plantor som du sår från frön nu. Välj gärna med olika smak och styrka och sätt dem i samma kruka.
Chili är inte bara kul att odla, den sägs vara bra för hälsan också; den sägs hämma inflammation och förebygga hjärtproblem, maten förbränns lättare om du äter chili. Den innehåller också både järn och magnesium, A- och C-vitamin. Men om du lider av magproblem som IBS gör du kanske klokt i att vara försiktig med chilin.
■ Chilin måste förodlas inomhus, så nu är det dags att så frön.
■ Plantera i näringsfattig såjord och i krukor/sålådor med god dränering. Jorden ska vara fuktig och inte torka ut.
■ Ställ på en varm och ljus plats. Med extra belysning får du bättre resultat.
■ Plantera om i större kruka allteftersom plantan växer, men inte i stor kruka med en gång. Chiliplantans rötter utvecklas bäst med visst motstånd.
■ Placera något svalare när plantan etablerat sig. 18 grader är optimalt.
Du kan ställa ut din chiliplanta när natttemperaturen är över 10 grader.
■ Vattna och ge näring regelbundet.
(Bonnier Fakta) av Ewa Robild, Kerstin Rosengren Foto: Pernilla Bergdahl. Vi lottar ut tre exemplar av boken. Du kan delta i utlottningen på www.propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Chili. Senast 22/4 vill vi ha ditt svar.
1. Pimiento de padrón
Den typiska spanska tapaspaprikan. Mild i smaken och ett utseende som påminner om grön paprika i miniformat – men se upp, var tionde sägs vara superhet. Stek dem i olivolja och strö på havssalt. Plockas omogna för att de inte ska bli för starka. Plantan producerar frukter hela säsongen om du skördar regelbundet. Ca 3 000 Scoville.
2. Spansk peppar
Medelstark, finns både som grön, orange och röd. Trivs bäst i ljust läge, gärna i direkt sol. Den gröna har en mer omogen smak än den röda som är sötare. Ger bra chilismak till grytor och såser utan allt för mycket hetta. Passar även bra att hacka ner i marinader och salsor. 30 000–50 000 Scoville.
3. Bolivian Rainbow
En ganska liten men dekorativ planta och blir cirka 30–40 cm hög. Som namnet antyder kommer den ursprungligen från Bolivia. Frukterna är små och mångfärgade, Bladen ändrar också färg med åldern, från gröna blad till mörkt grönlila. Dekorativ som prydnadsväxt men de upprättväxande frukterna går att äta. Stark. Gott i sallad och salsa, torka eller lägg in i vinägerlag. 30 000-
50 000 Scoville.
4. Jalapeño
Medelstark till mycket stark. Beroende på hur mogen den är skiftar skalets färg från grön till röd. Den gröna är vanligast ute i handeln. Jalapeño är populär på pizzan, och i mexikansk matlagning, exempelvis i tacos eller en chili con carne. 2 500–8 000 Scoville.
5. Piri piri
En av de minsta chilisorterna, frukterna är små och starka. Använd varsamt, den är het till mycket het. Vanlig i portugisisk matlagning och populär krydda i den afrikanska maten. God i kryddiga grytor och såser. 50 000–175 000 Scoville.
6. Habanero
Klockformad och en av de starkaste chilisorterna. Den kräver lång odlingstid. Frukten finns som grön, orange och röd beroende på hur mogen den är. Känslig mot värme och förlorar snabbt sin smak om den kokas i en gryta. Gör sig därför bäst rå, i små doser, exempelvis hackad i en marinad eller som smaksättare i en fruktig salsa. 100 000–350 000 Scoville.
En skala som används för att mäta den upplevda hettan i chili. Det är koncentrationen av ämnet capsaicin som avgör hur stark chilin upplevs. Wilbur Scoville uppfann Scoville-skalan år 1912. Styrkan sitter främst i fruktens fröfäste och mellanväggar – det är därför en chili som kan upplevas som hyfsat mild när du smakar en bit av spetsen men ger din gryta mer sting än planerat när du använder resten av frukten.
På Facebook finns en fröbytargrupp med drygt 2 700 medlemmar som vill byta
fröer med varandra. Gå in på Facebook, gå med i gruppen Fröbyte-hållbar odling.