BOKUTLOTTNING

Chili – en het odlartrend

Gillar du chili? Vill du odla? Då är det hög tid att stoppa ner de små fröna i jorden. De behöver gott om tid på sig för att ge frukt innan du kan skörda dem i höst.

Publicerad 1 mars mar 2023
Bolivian Rainbow, en vacker och medelhet chilipepparsort. Frukterna blir ca 1 cm. Vi lottar ut tre exemplar av boken Chili – 222 sorter att odla och äta. Foto: iStock

Med lite växtbelysning under den mörka årstiden kan du odla chili året om och ständigt ha tillgång till färsk chili. Nöjer du dig med att odla en gång om året räcker det gott och väl med tre till fyra plantor som du sår från frön nu. Välj gärna med olika smak och styrka och sätt dem i samma kruka.
Chili är inte bara kul att odla, den sägs vara bra för hälsan också; den sägs hämma inflammation och förebygga hjärtproblem, maten förbränns lättare om du äter chili. Den innehåller också både järn och magnesium, A- och C-vitamin. Men om du lider av magproblem som IBS gör du kanske klokt i att vara försiktig med chilin.

Så här gör du:

Habanero – ett riktigt hett kraftpaket. Foto: iStock

■ Chilin måste förodlas inomhus, så nu är det dags att så frön.
■ Plantera i näringsfattig såjord och i krukor/sålådor med god dränering. Jorden ska vara fuktig och inte torka ut.
■ Ställ på en varm och ljus plats. Med extra belysning får du bättre resultat.
■ Plantera om i större kruka allteftersom plantan växer, men inte i stor kruka med en gång. Chiliplantans rötter utvecklas bäst med visst motstånd.
■ Placera något svalare när plantan etablerat sig. 18 grader är optimalt.
Du kan ställa ut din chiliplanta när natttemperaturen är över 10 grader.
■ Vattna och ge näring regelbundet.

+
-