Juridik

Hur fördelar jag arvet rättvist mellan sönerna?

FRÅGA: Är född 1941 och har börjat tänka på arvet efter mig.
Jag har tre söner. Mina tillgångar är en bostadsrätt och en fritidsfastighet samt en del besparingar i bank.
En av mina söner är intresserad av att ta över fritidsfastigheten men jag har svårt att se hur mina tillgångar skulle kunna delas mellan mina söner så att det blir så rättvist som möjligt. Om den sonen får fritidsfastigheten kommer de övriga två att få mindre i arv. Jag har tankar på att dela på ägandet av fritidsfastigheten (hälften var) med den son som är beredd att ta över den. En starkt bidragande orsak är att jag har begränsade möjligheter att ensam sköta om den.
I sådant fall vill jag att det ska regleras i ett avtal så att alla mina söner i sluttampen får ungefär samma ekonomiska arv. Jag kan tänka mig att min halva äganderätt går till den son som är tänkt delägare och att han kompenserar sin två bröder i samband med arvsskiftet.

SVAR: Du kan ge hälften av din fritidsfastighet som gåva till en av dina söner och i gåvobrevet ange att gåvan ska vara ett förskott på arvet efter dig. Då läggs gåvans värde till den framtida kvarlåtenskapen efter dig, och avräknas därefter från den sonens arvslott. Om han vid det framtida arvsskiftet efter dig vill ta över även den andra halvan av fastigheten, så kan han tillskiftas andelen genom att dina andra söner får större andelar av din övriga kvarlåtenskap.
Om de inte därigenom blir tillräckligt kompenserade, får sonen som har fått fastigheten, dels som gåva, dels som arv, kompensera sina bröder genom att betala en så kallad skifteslikvid till dödsboet.
På så vis kan allt så småningom bli rättvist fördelat mellan dina söner.

+
-