Juridik

Kan jag göra vad jag vill med arvet?

FRÅGA: Min man dog 1994. Vi hade inga barn ej heller inbördes testamente. Min man hade sex syskon som idag är döda, men det finns ett antal syskonbarn i livet. Jag äger en bostadsrätt som är värd cirka 1,5 miljoner.
Kan jag idag ge den till min systerdotter som gåva och hyra lägenheten av henne utan att övriga arvingar senare kan protestera?

SVAR: Du har ärvt din make med fri förfoganderätt. Det innebär att du för egen del fritt disponerar de ärvda tillgångarna under din resterande livstid. Du kan alltså själv förbruka dina tillgångar, inklusive arvet efter din make, men om du skriver ett testamente så gäller detta testamente inte för den andel som du har ärvt efter din make, då denna andel ska tillfalla din makes släktsida efter din bortgång.
Om du minskar dina tillgångar genom att ge en större gåva, avräknas denna gåva i första hand från din andel av tillgångarna, och påverkar inte det framtida arvet till din makes syskonbarn, såvida inte gåvan är så stor att du även ger bort av den andel som du har ärvt efter din make. I så fall kan gåvotagaren under vissa förutsättningar bli skyldig att helt eller delvis återlämna gåvan för att kompensera din makes släktsida.
Genom att ge din bostadsrätt som gåva till din systerdotter minskar du alltså i första hand arvet till din egen släktsida. Om även arvet till din makes släktsida påverkas, så att återgång av gåvan kan bli aktuellt, beror på hur stora tillgångar du har utöver bostadsrätten.
En helt annan sak är att de flesta bostadsrättsföreningar är mycket restriktiva när det gäller uthyrning i andra hand. Innan du går vidare med dina planer att överlåta bostadsrätten till din systerdotter bör du därför kontrollera med din bostadsrättsförening.

+
-