Juridik

Vad krävs för att skriva ett samboavtal?

Hur går det till att göra ett samboavtal? Ska båda vara med? Ska man beställa tid i banken? Ska man ta med sig något dit och hur mycket kostar det?
Jag har tre vuxna barn och inget delades ut när min man gick bort. Bor i hyreslägenhet och har ett litet kapital. Mina barn vill ha sin arvslott om jag går bort först.
Min blivande sambo har en vuxen son som han inte har någon kontakt med alls. Han kommer att ta med sig kläder, skivor och fotografier in i boet. Han vill inte att hans son ärver något efter honom.
Jag vill att han har rätten att bo kvar om jag går bort först. Vi är båda pensionärer.

Svar: Jag tror inte att ni behöver ett samboavtal. Med ett samboavtal kan sambor avtala bort sambolagens regler om bodelning men enligt din beskrivning har ni inte några tillgångar som är bodelningsbara i sambolagens mening. Enligt sambolagen är det bostad och bohag (det vill säga möbler, porslin, husgeråd med mera) som är inköpt inför eller under samboförhållandet, för gemensam användning, som kan bodelas och enligt din beskrivning har ni inte någon sådan bostad eller sådant bohag.
Om du skulle avlida först av er ärver dina barn dig och om din sambo är folkbokförd i din hyresrätt kan han ta över den efter godkännande av hyresvärden.
Din sambo behöver däremot skriva ett testamente om han inte vill att hans son ska ärva honom. Om din sambo skriver ett testamente till någon annan har dock sonen möjlighet att kräva sin laglott, det vill säga hälften av den arvslott som han skulle ärva om det inte hade funnits något testamente. Det går alltså inte att göra sonen helt arvlös, såvida sonen inte vill ärva sin far och godkänner testamentet.

+
-