Pensioner

Varför får jag inte låna på banken?

FRÅGA: Efter att jag blivit änkeman ville jag sälja huset, köpa en liten bostadsrätt i stan och låna till mellanskillnaden. Men banken sa nej. Min pension är inte tillräckligt hög, sa de. Men jag misstänker att det snarare handlade om att jag är för gammal (79 år). När jag räknar på det ser jag inga problem att betala ränta och amortering på lånet.

SVAR: Då och då hör jag om pensionärer som har blivit nekade lån i banken och där den äldre misstänker att det rör sig om åldersdiskriminering. För personer som varit trogna kunder i banken i decennier och som aldrig missat att betala en räkning kan det vara en olustig erfarenhet att få nej på låneansökan. Har man räknat med att kunna låna för att köpa en mer ändamålsenlig bostad är det så klart ett streck i räkningen.
Bankerna slår ifrån sig och hävdar att pensionärer inte diskrimineras. De menar att den så kallade Kalp-analysen (Kalp står för ”kvar att leva på”) gäller lika för alla. Men tar bankerna verkligen tillräcklig hänsyn till att pension är en mycket säker inkomst? Anställdas lön är inte lika säker – vid sjukdom och arbetslöshet minskar inkomsten.
Självklart ska inte pensionärer ta på sig skulder de inte kan bära. Banken har ett ansvar för att så inte sker. Att pensionärer är en växande grupp hos Kronofogden är ett problem. Samtidigt måste misstankar om diskriminering på grund av ålder tas på allvar.
Den som ansökt om lån och hört bankpersonal hänvisa till ålder som motiv till att neka lån eller av andra skäl misstänker åldersdiskriminering bör kontakta Diskrimineringsombudsmannen, DO, och beskriva vad som skett. DO är en statlig myndighet som arbetar med att utreda diskriminering och kan gå till domstol och företräda den som har diskriminerats. Ålder är en av sju diskrimineringsgrunder som DO arbetar med.
Läs mer på DO:s hemsida www.do.se om hur du gör en anmälan eller ring DO, tel 08-120 20 700.

+
-