Hemtjänst

Fuskande hemtjänstföretag fortsätter arbeta

Sedan 2013 har minst 66 hemtjänstföretag slängts ut ur kommuner i Sverige på grund av fusk. Samtidigt får en del av dem arbeta vidare i andra kommuner.

Publicerad 16 december dec 2021
Flera hemtjänstföretag kan fuska i en kommun för att sedan fortsätta arbeta i en annan. Det visar en granskning som Kommunalarbetaren gjort. Foto: Colorbox.

Sveriges kommuner anlitar idag en hel del olika hemtjänstföretag för att ta hand om landets hemtjänst. Men en granskning som gjorts av tidningen Kommunalarbetaren visar, att det finns 66 hemtjänstföretag som slängts ut ur kommuner sedan 2013. Det handlar bland annat om manipulation av tidsregistreringssystem, för många fakturerade timmar utan faktiskt arbete, personal som registrerat besök hos flera brukare samtidigt samt personal som använt andras inlogg hos brukare. Flera har även haft anhöriganställda trots att det i många kommuner är förbjudet samt brutit mot arbetstidslagen om hur många timmar man får arbeta per dygn i sträck.

Främst är det kommuner i Stockholmsområdet som granskats men det har också förekommit problem i andra delar av landet som Linköping, Uppsala, Örebro, Karlstad och Boden enligt Kommunalarbetaren och boken Hemtjänstmaffian som släppts i september.

+
-