TEKNIKHISTORIA

Han har världens största samling Ericsson-telefoner

Anrika Ericsson skapade de första kommersiella mobiltelefonerna. När utveckling och tillverkning såldes till Sony hade telekomjätten tagit fram 600 olika varianter under 20 års tid. Forskningschefen Tor Björn Minde i Luleå har världen största och mest kompletta samling.

Publicerad 7 juni jun 2023
Under en period på 1990-talet var Ericsson världens största mobiltelefontillverkare. Tor Björn Minde var en del av telekomjättens forskningsenhet under 30 års tid och har varit en del av resan från ”sexkilosklumpar” till de allra minsta modellerna på 60 gram. Foto: Angelica Söderberg

Om Teknikhistoria

Artikel i samarbete med Teknikhistoria. Teknikhistoria, en del av NyTeknik.se, är Sveriges enda tidning med bevakning av historisk teknikutveckling – med svensk historia i fokus. Nu kan du som läser PROPensionären prenumerera på Teknikhistoria med ett unikt erbjudande! Läs mer här.

Den allra första mobiltelefonen som telekomföretaget Ericsson tillverkade är en C600 Roadcom NMT från 1981. Det är en rejäl pjäs. Fyrkantig, med en vit font som påminner om äldre varianter av kassettbandspelare till bilar. Märkningen på arabiska skvallrar om ursprunget.

År 1981: C600 Roadcom var Ericssons första mobiltelefon, som såldes till Saudiarabiens statliga telekombolag för att installeras i de saudiska prinsarnas bilar. Foto: Angelica Söderberg

– Den här gjordes åt Saudiarabiens statliga telekombolag och måttanpassades för att kunna monteras i de saudiska prinsarnas Mercedesbilar. Det behövdes ett stort batteri som monterades i bakluckan för att det skulle fungera, säger Tor Björn Minde till Teknikhistoria.

+
-