Hon är ny rektor för PRO folkhögskola
Heidi Englund är ny rektor på PRO Folkhögskola och vill utveckla skolan för framtiden. Hon vill att fler ska veta att folkhögskolan finns och vilken unik möjlighet den är för pensionärer.
Heidi Englund är ny rektor på PRO Folkhögskola och vill utveckla skolan för framtiden. Hon vill att fler ska veta att folkhögskolan finns och vilken unik möjlighet den är för pensionärer.
Den 17 februari tillträdde Heidi Englund sin nya roll som rektor efter ett och ett halvt år som biträdande rektor på PRO Folkhögskola. Med den erfarenheten känner hon sig trygg i sitt nya uppdrag men ser fram emot det ökade ansvaret och möjligheten att driva folkhögskolan in i framtiden.
– Att vara rektor på PRO Folkhögskola är helt fantastiskt och min första tid har verkligen varit spännande. Det som är nytt är framför allt ansvaret och att jag behöver ha koll på fler bollar. Folkhögskolan har en mycket kompetent personal, och det känns bra att fortsatt vara en del i den fina verksamheten.
Är det något särskilt du vill åstadkomma eller utveckla?
– Ja, att PRO Folkhögskola ska bli mer känd och relevant för fler pensionärer. PRO Folkhögskola är ju den enda av sitt slag. Det finns ingen annan folkhögskola som riktar sig till pensionärer. Vi tar verkligen äldre personers behov av bildning på allvar. Deltagarna säger att kurserna ger dem möjligheten att lyfta blicken, sortera, värdera och utvecklas i en gemenskap. Det vill jag att vi ska fortsätta värna och stärka.
Berätta lite om din bakgrund.
– Jag har under hela mitt yrkesliv jobbat med mänskliga rättigheter och demokrati på statlig och kommunal nivå. Bland annat på regeringskansliet, Diskrimineringsombudsmannen och Stockholms stad. När jag fick möjlighet att bli biträdande rektor på PRO Folkhögskola, nappade jag direkt. Det har varit överraskande positivt att jobba i folkhögskolemiljön. Jag känner att min bakgrund passar ganska bra i folkhögskolemiljön och i den här rollen.
Hur påverkas PRO Folkhögskola av försämrade ekonomiska förutsättningar?
– Vi är ju som alla andra folkhögskolor under ekonomisk press. Det ordinarie statsanslaget har legat mer eller mindre fast sedan 2020 och inte räknats upp i takt med kostnadsutvecklingen. Detta i kombination med inflationen påverkar såklart vår verksamhet. Jag känner mig orolig över de ekonomiska utmaningarna som vi står inför, och jag kan inte göra annat än hysa en förhoppning om att anslagen framöver kommer att bli uppräknade efter index.
Hur navigerar man som skolledare i detta läge?
– Det är viktigt att fokusera på vårt uppdrag, och unika verksamhet. Vi bidrar till ett bättre samhälle och vi ska fortsatt verka för att vi har en god kvalitet på våra kurser. Trots den ansträngda ekonomiska situationen är det viktigt att arbetsmiljön inte påverkas negativt och att vi är nöjda med vad vi dagligen ändå lyckas åstadkomma.
Varför ska man som pensionär ”gå i skolan”?
– Våra deltagare vittnar om att det är ett sammanhang som ger dem mening. De går på skolan av fri vilja för att de tillsammans med andra vill ägna sig åt livslångt lärande, åt bildning och utveckling. Flertalet deltagare säger att de kommer till PRO Folkhögskola för att tillsammans med andra utforska olika ämnen, stärka sin egenmakt och för att fortsatt vara en del av samhällsutvecklingen.
Heidi Englund efterträder Titti Berg som går vidare som rektor på en annan folkhögskola.