Omsorg

Hon gör reportageserie om äldreomsorgen

Tv-journalisten Gunilla Fritze hade funderat i flera år på hur hon ville bo och ha det när hon blir äldre. Nu gör hon en serie program om äldreomsorgen.

Publicerad 14 augusti aug 2023
Tv-journalisten Gunilla Fritze tog ledigt från jobbet för att göra nedslag i äldreomsorgen. Tjänstledigheten resulterade i 16 reportage. Foto: Anneli Nygårds

Gunilla Fritze ville känna längtan till ett ställe som hon ser som sitt sista hotell. Därför tog hon tjänstledigt från Sveriges Television och lyckades få stipendier för att under tre månader göra reportageserien ”Världens bästa äldreomsorg”.
– Jag märker att det finns ett behov av ett nytänkande inom äldreomsorgen. Inte minst mot bakgrund av de brister som kommit i dagen under pandemin och den senaste tidens rapporter om att det kommer att saknas personal som kan ta hand om de äldre.

Idéerna har vuxit fram under en längre tid. Gunilla Fritze vill lyfta de goda exemplen. Inte berätta om det som inte fungerar så bra.
Hon har intervjuat personer som arbetar med äldre och äldrefrågor, forskare och pensionärer som delar med sig av sina tankar och berättar vad de gör för att ha det bra när de kommit upp i åren.
– Min privata erfarenhet är att det finns många som arbetar med äldre som gör ett fantastiskt arbete utifrån de förutsättningar de har. Jag är däremot mycket bekymrad över bristen på personal och jag blir ledsen när jag hör om personal som inte visar empati och engagemang för de äldre.

+
-