Ishotell med världsrykte i Jukkasjärvi
Passa på att ta en sväng till ishotellet i Jukkasjärvi, när du ändå besöker Abisko. I mer än 30 år har det unika projektet lockat besökare från hela världen.
Passa på att ta en sväng till ishotellet i Jukkasjärvi, när du ändå besöker Abisko. I mer än 30 år har det unika projektet lockat besökare från hela världen.
Visst sover man skönt och varmt på Ishotellet. Foto: Sam Hedman[/caption]Det är en stjärnklar afton i Jukkasjärvi. Snön knarrar intensivt under skoterkängorna där vi vandrar från Torne älv upp till Ishotellets entré. Det är dock inte mer än tio minusgrader, vilket snarare är värmebölja för byborna själva.
– Välkommen till isen och konsten!
Yngve Bergqvist, skaparen av Ishotellet, möter oss för en guidad tur. Det unika boendet byggdes för första gången 1989, och bestod då av en 250 kvadratmeter stor igloo. Idag har anläggningen vuxit till att omfatta närmare 5 500 kvadratmeter. Hotellet har haft över en miljon gäster sedan starten.
– Visst har det varit en resa värd att göra, konstaterar Yngve och visar konstnärssviter, pelarsalar, museirum och den stora isbaren.
Varje år återuppstår Icehotel Winter i ny skepnad, där isen från Torne älv formas till design och arkitektur med hjälp av ett 40-tal konstnärer från hela världen. Sedan år 2016 finns även en permanent del, Icehotel 365, som gör att man kan övernatta i isrum och sviter även under sommarhalvåret.
Inför denna säsong har 1 300 väldiga isblock, var och en närmare två ton tunga, gått åt för att bygga upp vinterdelen. Arbetet påbörjades i mitten av oktober, för att invigas vid lucia.
– Vi har även vanliga rum och stugor, för den som vill bo mer bekvämt, berättar Yngve.
Han visar oss också konstnärssviterna i Icehotel 365, där några har en varm och dold del bakom diskret dörr.
– Här finns bastu och badkar. Perfekt för den som vill ha nära till både hetta och kyla.
En som varit med om att utveckla Icehotel Winter tillsammans med Yngve är konstnären Arne Bergh, som bor i en timrad stuga på andra sidan älven. Sedan en tid tar han det betydligt lugnare, och fungerar nu som ”senior adviser” på Ishotellet.
– Att arbeta med is är sensuellt. Klar, genomskinlig och föränderlig har den under alla dessa år lockat mig att skapa ett stycke frusen tid, som till våren smälter och blir en del av naturen igen.
Han erbjuder dessutom ett minst sagt udda boende strax ovan älvstranden. En ”aurora hut”, mer likt en lyxigare variant av camping – i stilfull hydda med väggar och tak av glas.
Så efter en natt på Ishotellet kan det definitivt vara läge att ge sig över till andra sidan Torne älv på norrskensspaning från sängen.
Ta sig hit: Ett smidigt och klimatsmart sätt att resa till Kiruna och Abisko är med Vy:s nattåg från Stockholm, via Luleå till Kiruna och Abisko. Det går också att flyga till Kiruna med SAS, för att sedan ta regionbuss eller hyrbil vidare till Jukkasjärvi och Abisko.
www.kirunalapland.se
Boende: Abisko Mountain Lodge ligger i Abisko Östra. Boende i hotellrum och stugor. Här finner du även Outback Abisko och Åsa Säfström, som arrangerar skoterturer och norrskensvandringar.
www.abiskomountainlodge.se www.outbackabisko.se
Ishotellet i Jukkasjärvi, två mil öster om Kiruna, håller öppet året om. Och tänk på att du kan besöka anläggningen utan att boka rum – på egen hand eller med guide. Ett dagbesök kostar 249 kr för seniorer. www.icehotel.se
Missa inte! I det gamla värdshuset vid Ishotellet finner du en av Lapplands bästa restauranger, omskriven i krogbibeln White Guide. En höjdare är femrättersmenyn serverad på is, med idel lappländska råvaror – löjrom, ren, röding och älg i smakrika kombinationer.
Turiststation med anor: STF Abisko Turiststation ligger i Abisko nationalpark. Boende i hotelldel, på vandrarhem eller i stugor. Norrskensspaning med guide på Aurora Sky Station. www.abisko.nu www.auroraskystation.se
Mer info: www.kirunalapland.se
Artikeln publicerades i PROpensionären nr 1/2021.