Resa & Fritid

Ishotell med världsrykte i Jukkasjärvi

Passa på att ta en sväng till ishotellet i Jukkasjärvi, när du ändå besöker Abisko. I mer än 30 år har det unika projektet lockat besökare från hela världen.

Publicerad 14 december dec 2021
Yngve Bergqvist, stolt grundare av ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Sam Hedman

Visst sover man skönt och varmt på Ishotellet. Foto: Sam Hedman[/caption]Det är en stjärnklar afton i Jukkasjärvi. Snön knarrar intensivt under skoterkängorna där vi vandrar från Torne älv upp till Ishotellets entré. Det är dock inte mer än tio minusgrader, vilket snarare är värmebölja för byborna själva.
– Välkommen till isen och konsten!
Yngve Bergqvist, skaparen av Ishotellet, möter oss för en guidad tur. Det unika boendet byggdes för första gången 1989, och bestod då av en 250 kvadratmeter stor igloo. Idag har anläggningen vuxit till att omfatta närmare 5 500 kvadratmeter. Hotellet har haft över en miljon gäster sedan starten.
– Visst har det varit en resa värd att göra, konstaterar Yngve och visar konstnärssviter, pelarsalar, museirum och den stora isbaren.
Varje år återuppstår Icehotel Winter i ny skepnad, där isen från Torne älv formas till design och arkitektur med hjälp av ett 40-tal konstnärer från hela världen. Sedan år 2016 finns även en permanent del, Icehotel 365, som gör att man kan övernatta i isrum och sviter även under sommarhalvåret.

Visst sover man skönt och varmt på Ishotellet. Foto: Sam Hedman

Inför denna säsong har 1 300 väldiga isblock, var och en närmare två ton tunga, gått åt för att bygga upp vinterdelen. Arbetet påbörjades i mitten av oktober, för att invigas vid lucia.
– Vi har även vanliga rum och stugor, för den som vill bo mer bekvämt, berättar Yngve.
Han visar oss också konstnärssviterna i Icehotel 365, där några har en varm och dold del bakom diskret dörr.
– Här finns bastu och badkar. Perfekt för den som vill ha nära till både hetta och kyla.

+
-