Film

70 år i kunglig tjänst

Hon har porträtterats av Helen Mirren i filmen The Queen och av både Claire Foye och Olivia Colman i TV-serien The Crown.

Elizabeth är en dokumentär om den nyss 96 fyllda drottningens fascinerade liv och gärning. Foto: NonStop Entertainment

Men i bioaktuella dokumentärfilmen Elizabeth möter vi verklighetens Drottning Elizabeth II, som den 6 februari kunde fira 70 år som Storbritanniens statschef – även om hon kröntes först i juni 1953.
Jag är personligen inte rojalist men fascineras ändå av det brittiska kungahuset – såväl institutionen som personerna – och har inte missat en sekund av The Crown.
Så självklart ser jag med nyfikenhet fram mot en dokumentär skildring av den nyss 96 år fyllda drottningens liv och gärning. I filmens trailer ser vi lättsamma klipp när hon som ung prinsessa leker kull med sjökadetter på ett slagskepp eller hojtar exalterat på hästkapplöpningar men vi hör henne också reflektera över den uppgift som lades på henne som nybliven 26-åring, när fadern Kung George VI dog:
”Det var ett åtagande som kom väldigt plötsligt. Det handlar om att växa in i något som man vänjer sig vid att göra. Man får acceptera att man är där och att det är ens öde”.
Elizabeth har regisserats av Roger Michell, mer känd för spelfilmer än dokumentärer – bland annat komedisuccén Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant. Tragiskt nog blev drottningdokumentären hans sista film. Michell dog i september 2021, 65 år gammal, precis när han hade lagt sista handen vid sin film.
Elizabeth har svensk biopremiär den 1 april, vilket faktiskt innebär att vi kan se den två månader före titelfigurens egna undersåtar. I England är det premiär först den 3 juni.

Filmtips i SVT:


Alain Delon i filmen Rocco från 1960.
Alain Delon i filmen Rocco från 1960. Foto:TF 1

Rocco och hans bröder (1960) Hyllat drama om en fattig familj som lämnar Sicilien för Milano. Alain Delon fick sitt genombrott som Rocco. SVT Play 25/3-24/4.

+
-