Film

Ännu ett omöjligt uppdrag för Tom Cruise

När jag tittar på listan över sommarens biopremiärer är det särskilt en som fångar min uppmärksamhet. Dels för att titeln är av den där långa, ordrika sorten som jag numera (alltså på ålderns höst) sällan lyckas komma ihåg. Eller vad sägs om: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One?

Tom Cruise är känd för att göra alla sina stunt själv, har nu gjort sitt hitills farligaste. I senaste filmen kör han motorcykel ut över en klippa med avslutande fallskärmshopp i Hellesylt i Norge. Foto: Paramount Picture trailer

Och dels för att evighetsmaskinen Tom Cruise – att döma av filmens reklamtrailer – den här gången utsatt sig och sin kropp för ännu mer krävande och dödsföraktande utmaningar än tidigare. Där andra actionskådisar använder en stuntman använder Cruise sig själv, och han propsar dessutom på så få digitala specialeffekter som möjligt.
Jag skrev för sju år sedan på den här sidan att den klassiska filmstjärnan är på utdöende och att Tom Cruise är en av de sista som finns kvar.
Det är möjligen ännu mer sant idag. Pandemin innebar ett dråpslag mot biograffilmen och när publiken skulle lockas tillbaka till salongerna fick fjolårets Cruise-succé Top Gun: Maverick en nyckelroll.
Som regissören Steven Spielberg uttryckte det när han mötte Tom Cruise vid ett Oscarjippo i vintras:
”Du räddade biograffilmen!”
Personligen tillhör jag den minoritet som INTE föll för Top Gun: Maverick, men jag inser ändå att Spielberg har en poäng.
Mycket talar för att även Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (biopremiär 12/7) kommer att fylla biograferna i sommar. Den är nummer sju i filmserien och redan nästa sommar kommer nummer åtta, som sägs ska bli den sista i serien.
Jag tror det när jag ser det.

FILM: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
PREMIÄR: 12 juli

+
-