Film

Biokarameller i jul

Mikael Persbrandt i rollen som Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare 1953–1961. Foto: Niklas Maupoix

Biopubliken erbjuds i år två stora svenska, men sinsemellan väldigt olika, juldagspremiärer.
Bilactionkomedin Ett sista race lär locka familjerna med sin stjärnspäckade rollista – bland andra David Hellenius, Malin Åkerman, Johan Glans, Peter Dalle, Johan Ulveson och Jonas Karlsson.
Fast det är den mer vuxenflirtande dramathrillern Hammarskjöld jag själv är mest nyfiken på.
Mikael Persbrandt spelar titelrollen som diplomaten och FN-chefen Dag Hammarskjöld, vars flygplan störtade i nuvarande Zambia den 18 september 1961. Filmen skildrar hans sista nio månader i livet, när han försökte medla mellan parterna i Kongokrisen.
Jag måste erkänna att jag spontant hajade till över valet av Persbrandt.
Han är förvisso en begåvad och karismatisk skådespelare men har också en intensivt fysisk utstrålning som för mig ligger en bit ifrån den utpräglat intellektuelle Hammarskjöld, som vid sidan av diplomatin både skrev och översatte poesi.
Men jag har gillat det mesta jag tidigare sett av filmens danske regissör Per Fly. Bland annat den flerfaldigt, och välförtjänt, guldbaggebelönade Monica Z.
Och för Fly själv var det självklart vem rollen skulle gå till:
– Jag hade Persbrandts ansikte framför mig hela tiden när vi började arbeta med filmen, säger han i en intervju med filmsajten Moviezine.
Huvudrollsinnehavaren själv säger att han sökte något bortom den gängse bilden av Hammarskjöld som statsman och geni.
– Jag ville hitta ensamheten, sorgen och mörkret i de stunder han inte var på scenen.
FILM:  Hammarskjöld
PREMIÄR: 25 december

Filmtips i SVT:

Sorry we missed you (2019) Oerhört gripande om en familjs kamp för tillvaron i dagens England. Av socialrealismens mästare, Ken Loach. SVT Play 15/12-14/1

+
-