Film

En svensk katastroffilm

Det vimlar inte direkt av svenska katastroffilmer. Men Avgrunden (biopremiär 15 september) är just en sådan – där marken bokstavligt talat börjar skaka under Kirunabornas fötter.

Tuva Novotny i Avgrunden, som utspelar sig i Kiruna. Foto: Anssi Leino

”Sveriges första riktigt stora katastroffilm” basunerar SF Studios som producerar och därmed möjligen får anses som part i målet.
Tuva Novotny spelar huvudrollen Frigga, som är säkerhetschef vid Kirunavaaragruvan. Hon ligger i skilsmässa efter att en ny man kommit in i hennes liv, men maken vill inte släppa taget. Att han är driftschef och trots rasrisken vill hålla produktionen igång spetsar till konflikten.
Regissören och medförfattaren Richard Holm anser att temat i Avgrunden har ett stort mått av sanning i sig:
– Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man bara ett ”tänk om …”.
Katastrofer som tema blev populärt redan i filmens barndom men just begreppet katastroffilm myntades på 1970-talet när Hollywoodstjärnor kämpade för sina liv i publiksuccéer som Airport – flygplatsen, SOS Poseidon, Jordbävningen och Skyskrapan brinner.
En av få svenska föregångare till Avgrunden är Den blomstertid nu kommer (2018), där Stockholm attackeras av en främmande makt. Eftersom den gjordes för en beskedlig budget av ett gäng envisa entusiaster gladdes jag åt dess överaskande framgångar både i Sverige och utomlands, trots att filmen i sig inte föll mig personligen på läppen.
Återstår att se om Avgrunden kommer att göra det.

FILM: Avgrunden
PREMIÄR: 15 september

+
-