Film

Ett biobesök jag aldrig glömmer

Benoît Magimel och Juliette Binoche i En doft av kärlek – Pot au feu. Foto: Carole Bethuel

Filmen var Mat, dryck, man, kvinna, en Oscarsnominerad, taiwanesisk dramakomedi från 1994 om en åldrad mästerkock med tre ogifta döttrar. Varje söndag hjälps de åt att laga en fantastisk måltid, som regissören Ang Lee skildrar i smärtsamt förföriska bilder.
Särskilt smärtsamma för mig eftersom jag, idiotiskt nog, såg filmen på tom mage.
Så trots de sinnliga läckerheterna på vita duken blev min filmiska upplevelse störd av en alltmer påtaglig tokhunger.
Jag lärde mig en läxa: att alltid äta en bit innan jag utsätter mig för en film som utspelas i matvärlden.
Nu ger jag även er detta råd. Anledningen är det bioaktuella franska kärleksdramat En doft av kärlek – Pot au feu. Filmen, som utspelas på 1880-talet, skildrar den speciella relation som genom åren utvecklats mellan en briljant, kvinnlig kock och den välbeställda gourmet som hon arbetar för.
Hon spelas av Juliette Binoche, han av Benoît Magimel och att de två var ett par även i verkligheten för drygt 20 år sedan ger filmens kärlekshistoria en extra dimension.
En doft av kärlek – Pot au feu har kallats ett kärleksbrev till fransk matkultur och den fransk-vietnamesiske regissören Tran Anh Hung säger att han ville göra en film om matens betydelse i det land som hans familj emigrerade till när han var 12 år.
Resultatet blev ett kulinariskt konstverk som gav honom regipriset vid Cannesfestivalen.
Men jag föreslår åtminstone en korv med bröd innan ni sätter er i biofåtöljen.
FILM: En doft av kärlek – Pot au Feu
PREMIÄR: 3 maj

Filmtips i SVT:

Efter bröllopet (2006) Laddat relationsdrama som kretsar kring en barnhemsdonation och berör på djupet. Rolf Lassgård är lysande! SVT Play till 19/5

+
-