Musik

Ett nytt mästerverk ABBA!

Hela det nya albumet är en triumf för Agnetha och Frida som sångerskor. Och för Björn och Benny som låtskrivare.

Genom att filma ABBA-medlemmarnas rörelser i speciella kostymer skapades de digitala abbatarerna som ska uppträda i London under 2022. Foto: Baillie Walsh
Abbas nya album Voyage.
Abbas nya album Voyage.

Om man gör en comeback efter 40 år (!) så bör man inte va’ en punschig gammal boxare som enbart låter sig knockas för några lättförtjänta sedelbuntar och en snabbt påskyndad demens.
Tvärtom; man bör ha en kalkylerad tanke om revansch, seger och varför inte knock och en ny mästartitel.
Allt det där har ABBA.
Björn och Benny visste att de hade en bunt underbara låtar. De visste att de hade ett par exfruar som fortfarande kan sjunga.
Hela det nya albumet är en triumf för Agnetha och Frida som sångerskor. Och för Björn och Benny som låtskrivare.
Recensionerna när albumet släpptes var patetiska hafsverk, nästan alla. Sura, gnälliga. Osäkra fjortispojkar i olika åldrar som ville vara balla och växa på ABBA:s bekostnad. Då som nu.

Det visade den urgamla sanningen av kritiker aldrig förstått ABBA. Nu var det dags igen. Nån jämförde dem till och med med Flamingokvintetten. Samma gamla visa. Då som nu.
ABBA:s nya album är ett mästerverk. Varken mer eller mindre. Efter en månads lugnt lyssnande kan jag konstatera att det är ett av gruppens finaste album. Jag utnämner det utan tvekan till 2021 års bästa album – överhuvudtaget. Inte illa av ett gäng grånande 75-åringar.
Låten I can be that woman är en klassisk låt och text om alla känslor kring att leva med någon. Läs texten. Det är poesi på högsta nivå. Agnetha sjunger den så att alla känslor krullar sig i hela kroppen.
Ode to freedom är en episk låt på samma nivå som The Bands The Last Waltz och Beethovens nionde symfoni. Ja, den Ludwig van. Ja, den Robbie Robertson.
Bättre än så här var det inte för 40 år sen.
Bättre än så här blir det aldrig igen.
Tack för allt, ABBA.
Tack för återkomsten. Det är fullbordat, som Björn Borg sa.

+
-