Film

Historiskt modedrama som utspelar sig i Paris

Modekavalkad utlovas i serien The New Look, här med Juliette Binoche och Emily Mortimer. Foto: Apple TV+

Den nyligen avslutade serien The Crown hade förvisso mer att komma med än en snygg yta.
Men trots att det brittiska kungahusets dramatiska turer och det högklassiga skådespeleriet naturligtvis bidrog till att fånga oss, vill jag påstå att även seriens utseende spelade en inte obetydlig roll.
De som sålunda känner abstinens efter vackra kläder och miljöer kan nog se fram mot serien The New Look med visst hopp. (10 avsnitt med start den 16 februari i Apple TV+).
Liksom The Crown är den en historisk dramaserie men utspelas på andra sidan kanalen, under och efter Nazitysklands ockupation av Paris. Huvudpersonerna är Christian Dior och Coco Chanel och serien skildrar hur Dior efter kriget tar över tronen i modets huvudstad från just Chanel. Han spelas av
Ben Mendelsohn och hon av Juliette Binoche.
Titeln The New Look är ett citat från modemagasinet Harper’s Bazaars legendariska chefredaktör Carmel Snow (i serien spelad av Glenn Close). Efter att ha sett Diors allra första modevisning våren 1947 sade hon: ”Det är verkligen en revolution, käre Christian. Dina plagg har ett helt nytt utseende.”
Därmed var begreppet fött och The New Look – som framhävde de kvinnliga formerna – skulle vara stilen som gällde ända till 50-talets mitt.
Serien är amerikansk men inspelad helt på plats i Paris och modehuset Dior har gett tillgång till både ateljémiljöer och kläder.
Skaparen Todd A. Kessler har tidigare gjort hyllade serier som Damages och Bloodline.
Jag är faktiskt riktigt sugen.

FILM: The New Look
PREMIÄR: 16 februari i Apple TV+

+
-