Film

Kungen, legenden – Elvis!

I augusti är det 45 år sedan han gick bort, blott 42 år. Ändå är Elvis Presley ett av de hetaste namnen på sommarens biorepertoar.

Austin Butler – skådespelare, sångare och modell gör rollen som Elvis Presley. Foto: Warner Bros.

Elvis är en ny film om hans liv och karriär, med premiär den 29 juni.
Titeln är kort och gott Elvis och regissör är australiensaren Baz Luhrman. Hans filmer brukar vara så långt från mellanmjölkig återhållsamhet man kan komma. En Luhrmanfilm är ett tårtkalas med extra allt.
Det blir inte alltid en fullträff men själv älskade jag till exempel hans färgsprakande och superromantiska popmusikal Moulin
Rouge med Nicole Kidman och Ewan McGregor.
Jag har i skrivande stund bara kunnat se trailern till Elvis men den ger mersmak. Austin Butler – varken pinfärsk nykomling eller etablerad stjärna – känns karismatisk i titelrollen och får till det rätta svänget på höfterna.
För sången valde Luhrman en hybrid. Butler fick sjunga de tidiga låtarna men sen är det Elvis egen röst vi hör.
Överaskningen i rollistan är Tom Hanks. Han spelar överste Tom Parker, Elvis ökände manager som sägs ha styrt hans karriär med järnhand och dessutom ha tagit en oskäligt stor andel av intäkterna.
Sålunda en högst otypisk roll för den högt älskade Hanks med sin utstrålning av hedersknyffel.
När det gäller min egen relation till Elvis Presley förstod jag i min tidiga ungdom inte riktigt hans storhet. Jag dyrkade brittisk pop i allmänhet och The Beatles i synnerhet. Men senare föll poletten ned även hos mig och idag ser jag honom som en av 1900-talets största artister.

Filmtips i SVT:


I nattens hetta (1967) Smart thriller där Rod Steigers fördomsfulle småstadssheriff tvingas samarbeta med Sidney Poitiers svarte, sofistikerade storstadspolis. 1/7 SVT 2 + Play till 31/7.

+
-