Film

Lorry-gänget är tillbaka

Jag vågar inte lämna någon garanti men mycket talar för att vi kan få skratta i mellandagarna. 33 år efter att de först dök upp i våra tv-apparater är det nämligen Lorry-gänget som är huvudnumret i SVT:s julunderhållning.

Lorry-gänget: Peter Dalle, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Lena Endre, Claes Månsson och Suzanne Reuter.
Foto: Maria Östlin SVT

Det handlar om en dramakomedi i fyra delar, med start på juldagen i SVT 1 och fortsättning den 26:e, 27:e och 28 december. SVT Play lägger ut alla avsnitt redan på juldagen.
Äntligen! heter serien – som har en prisbelönt israelisk förlaga – och återförenar Peter Dalle, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Lena Endre, Claes Månsson och Suzanne Reuter.
Det skruvade upplägget är att Peter Dalles rollfigur råkar somna in för gott, fem dagar innan han ska få Nobelpriset i ekonomi. När vännerna hittar honom bestämmer de sig för att med olika drastiska metoder mörka hans bortgång fram till den stora dagen.
När jag intervjuar Claes Månsson vid en pressträff på SVT kallar han serien ett drömprojekt med ett ”fruktansvärt bra manus”. Så han tackade ja utan betänketid.
Han säger att Lorrygänget har en trygghet med varandra som känns väldigt skön.
– Det är jäkligt trevligt att komma samman, helt enkelt.
Har han någon egen favorit bland Lorrysketcherna genom åren?
– Ja. Scenen i Yrrol när vi ska komma på en present till bankdirektören. Men den var väldigt besvärlig att spela in för vi skrattade nästan ihjäl oss. Suzanne fick sminkas om tre gånger tror jag.
Claes Månsson har hunnit fylla 72 men har inga funderingar på pensionering.
– Nej, jag tycker fortfarande att jobbet är så oerhört roligt. Särskilt när det dyker upp saker som Äntligen!

TV-SERIE: Äntligen!
PREMIÄR: 25 december

+
-