Musik

Opera för fulsmakare!

Andrea Bocelli har under sin karriär sålt över 75 miljoner skivor. Foto: Giovanni De Sandre

Opera – det är väl alltid för finsmakare ? tänker ni kanske, men ibland kan det vara precis tvärtom.
Här är två album som snarare får operasnobbarna att föraktfullt väsa Usch och Fy.
Andrea Bocelli är hur stor som helst i musikvärlden. Om han avstår från sin stora passion opera.
Bocelli är ju blind, så några scenframträdanden i operor blir det inte – bara konserter. Experterna ryser av obehag när han sjunger kända tenorhits och tycker att han ska koncentrera sig på sina popskivor och att han som operatolkare närmast är en smula tondöv.
Helt fel, säger jag, som nog tycker att han snarare tar med sig operan in i 21:a århundradet med en välbehövlig uppfräschning.
De unga Pizzico-musikerna tar sig an hela Donizettis greatest hits-lista och gör dem i nygamla versioner, enligt traditionen från 1800-talet då ”transkriptionsövningen” var viktig för att förädla repertoaren för instrument som gitarr eller mandolin. Det är bedårande. Ungt, fräscht, spännande.
Jag skulle säga att det här är operans Epadunk. Du kan sätta på det här albumet en fredagseftermiddag när du förbereder helg, lagar mat och dricker nåt spännande. Eller i raggarbilen, eller på partyt när folk vill skråla.
Min fru vill för sin del dansa till det här. Jag också.
Men inte alla, sjävklart – jag är med i en Facebook-grupp för Donizetti-konnässörer runt om i världen. Jag har tipsat om de här albumen där. Total tystnad. Bara ekande apati.
Mitt tips om ”Pizzico” med mandoliner och annat kul plockades bort av moderatorn. Förmodligen svor jag för högt i operakyrkan.
Så det där med opera för finsmakare kan vi nog glömma.
Här ska vi nog tala om opera för fulsmakare, snarare.

Lucia di Lammermoor
Andrea Bocelli m fl

+
-