Film

Polisserien med hjärta

Succéserien Tunna blå linjen är äntligen tillbaka med en ny säsong.

Amanda Jansson och Gizem Erdogan kommer tillbaka i säsong två av den populära tv-serien Tunna blå linjen. Foto: Håkan Schüler

Den 18 september är de tillbaka på Malmös gator – och i våra tv-rutor.
Sara, Magnus och de andra poliserna i SVT-serien Tunna blå linjen. Vi mötte dem första gången i januari 2021 och det är ingen överdrift att tala om succé. Drygt två miljoner tittare per avsnitt och dubbla priser vid Kristallengalan.
Seriens sex huvudfigurer återvänder i den nya säsongen men får sällskap av fyra nykomlingar.
Skaparen och huvudförfattaren Cilla Jackert har sagt att hon ville vidga seriens värld till säsong 2 och att det blir roligare att berätta med fler rollfigurer.
När Tunna blå linjen först dök upp var jag personligen rejält trött på serier om kluriga kriminalare som jagar seriemördare och supergangsters i skumma miljöer.

Men det här var något helt annat och handlade om ”ingripandepoliser”, alltså vanliga poliser i uniform, som rycker ut på olika larm. Istället för avancerade mordutredningar och spektakulärt våld fick vi en vardagsdramatik som kändes i både magen och hjärtat. Och vi fick uppleva hur mycket av polisarbetet som handlar om att hantera psykisk ohälsa.
Men mitt i svärtan fanns också små doser av både humor och kärlek – och kyssen mellan kollegerna Sara (Amanda Jansson) och Magnus (Oscar Töringe) följs upp i säsong 2, berättade Cilla Jackert i en intervju med Expressens TV-program ”Spoiler alert”:
– Det är inget vi släpper. Vi byggde ju upp deras relation under många avsnitt till den förlösande kyssen och det kommer vi självklart att spinna vidare på i den nya säsongen.

+
-