Ordförande

Så ska vi stoppa bedragarna

För en tid sedan fick jag ett meddelande från min äldsta dotter på Whatsapp (en telefon- och meddelande-app). Jag blev lite förvånad då vi oftast hörs av i vår Messenger-grupp som vi har i familjen.

Hon skrev att hon nås tillfälligt på ett annat nummer då hennes mobil blivit vattenskadad i diskhon. Sedan var det något också med tonen. Hon skrev ”Hej mamma”. Hon brukar alltid skriva ”mor” eller ”Åsa”.
Jag skrev inte något svar men ringde henne på hennes nuvarande nummer. Och inte hade hennes mobil blivit vattenskadad. Det var någon som försökte lura mig! Först att svara, sedan om jag svarat så hade det säkert kommit ett nytt meddelande om att swisha pengar till en ”ny mobil” eller något annat.
Pratade med en person nyligen som verkligen hade blivit lurad. Han blev uppringd från den lokala bankens nummer som han hade inlagt i sin mobil. Han svarade och fick veta att det pågick ett försök att tömma hans konton och att han kunde få hjälp att stoppa det om han loggade in med sitt bank-id.
Eftersom han blev uppringd från banken litade han på att det var riktigt och gjorde som de bad honom. Det fick till följd att 20 000 kronor försvann från ett av hans konton. Efter polisanmälan fick han reda på att brottslingarna nu kan få det att se ut som att de ringer eller smsar från nummer de i själva verket inte kontaktar oss ifrån.

Detta är två av många exempel på hur kriminella försöker lura oss. Tyvärr handlar det oftast om att lura oss pensionärer. PRO jobbar nu aktivt både med polisen och bankerna för att försöka förhindra att detta ska ske. Det arbetas bland annat med att göra bank-id säkrare på något sätt men innan tekniska lösningar finns så är det samlade budskapet från polisen och bankerna några få och enkla saker.
1. Banker och kreditkortsföretag ringer ALDRIG och ber oss logga in med bank-id.
2. Swisha aldrig till ett okänt nummer även om vi tror att det går till någon som kontaktat oss med att de har ett ”nytt nummer”.
3. Polisanmäl alla försök som görs att lura oss.
Brott mot pensionärer måste uppmärksammas mer av såväl politikerna som polisen och det är en viktig fråga för oss att jobba med i PRO. Vi kan berätta på våra möten om polisens och bankernas tydliga budskap i punkterna 1-3 ovan.
Gör vi det så bidrar vi PRO:are till att fler kan undvika att bli avlurade de pengar som behövs i dessa dyrtider. ●

+
-