Film

Två divor möts på duken

De tillhör bägge, sedan flera decennier, svensk skådespelarelit. Men Lena Olin och Rolf Lassgård har aldrig jobbat tillsammans. Förrän nu.

Rolf Lassgård och Lena Olin, två giganter ur svensk skådespelarelit, jobbar tillsammans för första gången i Andra akten. Foto: Niklas Maupoix

I den snart bioaktuella dramakomedin Andra akten (premiär 24 februari) spelar Olin den frånskilda, nyblivna pensionären Eva, som inte direkt stormtrivs med livet.
Dels har exmaken flyttat in tvärs över gatan med den grannkvinna han tidigare vänsterprasslade med – nu hans nya fru.
Dessutom har Evas son inlett en frigörelseprocess bort från mammas daltande.
Med andra ord, mycket tid att fylla för denna färska pensionär.
Det är där Lassgårds rollfigur Harald kommer in. Han är en excentrisk stjärnskådespelare med gigantiskt ego som efter en stroke behöver rehabilitering. Och Eva, som före pensioneringen var fysioterapeut, har plötsligt fått ett passande extraknäck.
Eftersom Harald är en argsint diva och Eva har skinn på näsan frontalkrockar de direkt men redan i filmens trailer anar vi att samarbetet med tiden blir lite mindre förgiftat.
– När Lena och jag möttes vid inspelningen av Andra akten kändes det starkt att vi är generationskamrater. Vi har egentligen samma upplevelser men från olika sidor. Hon Dramaten och Hollywood, jag gick via en fri teatergrupp, säger Lassgård i en intervju med Aftonbladet.
Han och Lena är inte bara generationskamrater utan nästan precis jämngamla. Bägge är födda en vecka från varandra i mars 1955.
Andra akten har regisserats av Mårten Klingberg som häromåret jobbade med Rolf Lassgård även i Min pappa Marianne. l

FILM: Andra akten
PREMIÄR: 24 februari

+
-