Resa & Fritid

Neapel – en antik semestermagnet

Neapeltrakten hör till Italiens skönaste: Själva staden fascinerar, de häpnadsväckande 2000-åriga fynden i Pompeji och Herculaneum, Capri och Amalfikusten är en ren njutning. Och över alltsammans tornar vulkanen Vesuvius upp sig.

Publicerad 18 april apr 2024
Vy över Neapel och Vesuvius från den mondäna stadsdelen Vomero. Foto: Johan Öberg

I Kampanien, den syditalienska provinsen med Neapel som huvudstad, är jordbävningar inget ovanligt. Så de grekiska kolonisatörer som grundade Poseidonia, som romarna drygt 300 år senare döpte om till Paestum, måste verkligen ha vetat vad de höll på med när de reste de tre mäktiga templen – två tillägnade Hera, det tredje tillägnat Athena – mellan år 550 och 450 före Kristus. För trots att marken skakat otaliga gånger sen dess har de aldrig raserats – varken av naturens krafter eller för mänsklig hand. Den senaste riktigt stora jordbävningen i trakten inträffade 1980.
– Den minns jag väl. Då skakade det ordentligt här också, säger Raffaele, som tillsammans med sin fru Maria driver B&B Gli Aranci, inbäddat bland citron- och apelsinträd i den lilla badorten Agropoli vid Cilentokusten, en knapp timmes resa söder om Amalfikusten.

Bildspel
Bildspel
Bildspel
+
-