BOKUTLOTTNING

På gourmetresa genom Sverige

Naturliga råvaror och mycket vilt. I boken Sveriges landskapsmåltider varvas recept på rätter av lokala ”inspiratörer” och stjärnkockar med Christian Dauns kunniga och roliga texter om vår alldeles unika matkultur. Bjud på en ursvensk festmåltid!

Publicerad 9 februari feb 2024
Tre landskapsrätter. Foto: Adam Humlesol, Ulf Lovéus, Lina Andreasson

Öland • Förrätt

Minikroppkaka med lök och ramslökssmör

Öländska minikroppkakor med ramslök. I delar av landet växer ramslök vilt, men den går även att odla.

4 portioner
½ kg vinterpotatis, 5–6 medelstora, mjölig sort
1 ägg
1 ¼–1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt

Gör så här:
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och ånga av. Pressa eller mosa potatisen och låt svalna.
2. Blanda med uppvispat ägg, mjöl och salt.

+
-