bedrägerier

Regeringen i möte med banker om äldrebedrägerier

Under tisdagen mötte statsminister Ulf Kristersson (M) bankchefer och polis i syfte att få stopp på de hänsynslösa bedrägerier mot äldre som medier den senaste tiden rapporterat om. Redan i början av februari träffade PRO i sin tur storbankerna för att sätta press på dem i arbetet mot äldrebedrägerier. "De tittar på våra förslag", säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO, till PROpensionären.

Publicerad 13 februari feb 2024
En lagändring är nödvändig för att stoppa bedrägerierna mot äldre, men bankerna kan redan nu göra mer för att stoppa bedragarna, enligt PRO:s ordförande Åsa Lindestam. Foto: golubovy/iStock och Anneli Nygårds

Pensionärer, som efter telefonsamtal med bedragare förtvivlat upptäcker att deras konton tömts och att besparingar de kanske har arbetat ihop under ett helt yrkesliv är borta. Äldre, som efter hänsynslösa bedrägerier upplever att de inte får gehör från polis och inte kan få sina pengar tillbaka av banken, som i sin tur hänvisar till gällande lagstiftning.

Den senaste tidens medierapportering om cyniskt utförda telefonbedrägerier mot svenska pensionärer har slutligen fått regeringen att reagera. Initiativet till statsminister Ulf Kristerssons möte med banker och polis, som hölls under tisdagseftermiddagen, togs efter Uppdrag Gransknings reportage ”Bedragarna”. Reportaget visar hur en svensk liga i Marbella genom telefonbedrägeri får svenska pensionärer att överföra stora belopp pengar och tömmer deras konton.

+
-