Så tar du hand om din äldre hund
Plötsligt märker du kanske att din hund blivit lite långsammare, grå om nosen, och inte längre lyssnar när du kallar. Kanske är det då dags att konstatera att den blivit senior!
Plötsligt märker du kanske att din hund blivit lite långsammare, grå om nosen, och inte längre lyssnar när du kallar. Kanske är det då dags att konstatera att den blivit senior!
Efter att ha levt ihop i många år är du förmodligen den som känner din hund allra bäst och kan lägga märke till förändringar i fysik och beteende. Våra hundar åldras olika, men det finns några vanliga ålderstecken du kan hålla koll efter.
Ett vanligt sådant är förändringar i syn och hörsel. Går din hund in i saker, eller verkar desorienterad kan det vara tecken på att den har fått nedsatt syn. Det kan ha skett antingen på grund av hög ålder eller som en följd av skada eller sjukdom, så som starr. Sämre syn behöver inte betyda förlorad livskvalitet eller ens vara något du som ägare märker av när hunden väl anpassat sig. De lär sig istället att navigera med hjälp av lukt och hörsel.
Det du som ägare kan göra för att underlätta för hunden är att inte möblera om för mycket och ofta eller lämna saker i vägen för den. Det kan också vara en god idé att markera platser i hemmet som kräver extra uppmärksamhet, som trappavsatser. Det gör de enkelt genom att dutta dit en liten mängd doft eller lägga dit en särskild matta.
Dövhet kan också uppstå på grund av hög ålder eller som följd av skada eller sjukdom, men kan vara lite svårare att upptäcka. En sak man kolla efter är om hunden rör på öronen eller vrider på huvudet för att kolla var ljud kommer ifrån.
Är hunden döv är det viktigt att tänka på dess säkerhet, den kommer ju inte höra nära du kallar eller om en annan hund morrar åt den som varning. Låt den inte gå utan koppel på platser med mycket trafik och människor, och var vaksam när den umgås med andra hundar. Visa med kroppsspråk vad det är du vill den ska göra, och håll lite extra uppsikt över den.
Äldre hundar blir lätt passiva och tar inte för sig som de gjorde när de var yngre. Men rörelse är viktigt, och kan bland annat förebygga och lindra artros hos hundar. Fortsätt gå era dagliga promenader, och anpassa längden efter vad hunden klarar av.
Lika viktigt som fysisk aktivitet är hjärngympa, så trötta ut hunden genom att låta den använda nosen och hjärnan i hemmet och söka efter en leksak eller godis.
Idag finns många bra hjälpmedel får våra husdjur, bland annat trappor och ramper. Då många äldre hundar får stela leder, kan en trappa att gå uppför till bilen eller soffan hjälpa den att undvika belastning på leder och muskler. När det sedan är dags för en tupplur vill seniorhunden gärna ha en mjuk och varm filt att sova på. Med åldern blir nämligen dess blodcirkulation lite sämre, så utsätt den inte för extrema temperaturer.
Att hunden förlorat aptiten kan bero på både naturliga skäl, så som att den inte förbrukar lika mycket energi längre och därför inte behöver lika mycket mat, eller fysiska så som tandproblem. Just tandproblem är vanligt hos seniorhundar så fortsätt borsta tänderna. Tandsten och fickbildningar i tandköttet kan leda till inflammationer och tandlossning. Då hunden äter mindre kan det vara bra att ge den en mer näringsrik kost, kanske i form av ett specialanpassat seniorfoder. Att låta hunden leta efter maten även utomhus kan vara ett sätt för att få hunden mer intresserad av maten.
Tyvärr är äldre hundar mer benägna att drabbas av olika sjukdomar och krämpor, så som inkontinens, ledbesvär, inflammationer, hjärtfel och tumörer. Sjukdomar som kan drabba oss människor kan också hittas hos hundar, som diabetes och demens. Tecken på det senare kan vara planlöst traskande och stirrande in i väggen, att den inte längre bryr sig om att bli klappad eller leka, glömska och mer sömn. Men olika symtom kan stämma in på flera sjukdomar, så det är alltid bäst att låta en veterinär undersöka hunden om du misstänker att något inte står rätt till.
Du kan göra regelbundna seniorkollar hos veterinären, där man undersöker hundens leder och rygg, och tar blodprov för att se hur njurar och lever mår. Det finns mediciner för att lindra smärtan vid stela leder och flera vanliga sjukdomar. Med rätt diagnos kan man se till så att hunden inte har ont i onödan. Med lite extra hjälp och kärlek kan hunden få ett bekvämare seniorliv. Och ni får njuta av varandras sällskap lite längre.