BLOMMOR

Så tar du hand om dina julstjärnor

En fräsch, frisk julstjärna ska ha täta, oskadade bladverk som inte har några missfärgningar eller deformerade blad och spirande blommor som är små och oansenliga. De sitter mitt i de färgade högbladen. På en färsk julstjärna blir de gulgröna och i knopp.

Publicerad 30 november nov 2022
Foto: Stars for Europe

Tänk på detta:

1 . Om en växt redan tappar blad, välj inte den.
2. Julstjärnor behöver ljus för att trivas. Välj bort julstjärnor som står på ett dragigt ställe eller utomhus i en temperatur under 15 grader, eller i ett mörkt hörn av butiken. De gillar inte kyla och drag.
3. Vattna regelbundet men måttligt. Jorden ska torka mellan vattningarna. Det är bättre att vattna mindre, men oftare, än i stora mängder. För en julstjärna i standardstorlek räcker cirka en dl per vattning – ungefär lika mycket som ryms i ett champagneglas. En mini-julstjärna å andra sidan behöver bara ett halvt snapsglas med vatten. Vattna varannan till var tredje dag. Om de förvaras i ett mycket varmt rum eller nära ett element kan de behöva vattnas oftare. Minijulstjärnor i liten kruka kan behöva vattnas dagligen.
4. För att julstjärnan ska klara transporten hem i vinterväder måste de packas väl.
5. Det går att få en julstjärna att blomma igen, men det kräver ansträngning och plantan ser sällan så imponerande ut som den gjorde första året. Men även om du inte vill få din växt att blomma igen behöver du inte göra dig av med den. Beskär dem i slutet av blomningsperioden och de förvandlas  till frodiga gröna växter som klarar sig mycket bra utomhus under de varmare månaderna.

+
-