Så tycker partierna i viktiga äldrefrågor
PROpensionären har bett riksdagspartierna svara på sju frågor som är viktiga för pensionärer. Längst ned ger PRO:s ordförande Åsa Lindestam PRO:s syn på saken. Vi redovisar en ny fråga och svar per dag.
PROpensionären har bett riksdagspartierna svara på sju frågor som är viktiga för pensionärer. Längst ned ger PRO:s ordförande Åsa Lindestam PRO:s syn på saken. Vi redovisar en ny fråga och svar per dag.
Vi vill ge alla som har hemtjänst en fast omsorgskontakt och höja utbildningsnivån. Vi vill locka utrikes födda att söka sig till vård- och omsorgsyrken.
Förbättra villkoren för personalen, minska förekomsten av delade turer. Ge äldreomsorgens chefer ett rimligt ansvar. Öka den medicinska kompetensen, fler sjuksköterskor och mer läkarmedverkan. Inför en MAR, en medicinskt ansvarig för rehabilitering.
Högst åtta personer per hemtjänsttagare. Fler fastanställda undersköterskor, fler sjuksköterskor. Läkare på äldreboenden. Språkkrav för personal.
Vi vill storsatsa 40 miljarder permanent per år till vård och omsorg och hälso- och sjukvård. De ska gå till bättre arbetsvillkor, bättre löner och möjliggöra fler nyanställda.
Vi föreslår och avsätter resurser att öka den medicinska kompetensen och stärka kontinuiteten. Då behövs fler sjuksköterskor och bättre arbetsvillkor.
En ny äldreomsorgslag – en nationell omsorgsplan, bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö ger bättre bemanning. Kommunerna måste genomföra förbättringar som färre tim- och korttidsanställningar, ta bort delade turer och mer heltidsanställningar.
Begreppet ”skälig levnadsnivå” fasas ut och ersätts av ”goda levnadsvillkor”. Högre personaltäthet och högre löner. Finansieras via statsbudgeten, men kommunerna måste prioritera sina kärnverksamheter. Krav på goda kunskaper i svenska språket.
Det behövs kraftigt ökade resurser, förbättringar av arbetsvillkoren samt kompetenssatsningar. Vi vill se en kvalitetssäkring och stoppa vinstjakten inom äldreomsorgen.
Äldreomsorgen behöver mer resurser och arbetet inom vård och omsorg måste göras mer attraktivt genom bra och trygga arbetsvillkor. Lagstiftningen måste slå fast rätten till goda levnadsvillkor.
Valenkäten utfördes och sammanställdes i juni 2022, av Thord Eriksson.