BLOMMOR

Så väljer du rätt klematis

Klätterväxten klematis är en storfavorit i våra trädgårdar. Otroligt tacksam att odla och finns i många varianter och färger. Hitta rätt plats i din trädgård, beskär den rätt och gödsla lite varje år så kommer den att blomma länge!

Publicerad 6 juni jun 2023
Vackra klematis Piilu blommar från juli till september. Framodlad av en estländare varav namnet Piilu – som betyder liten ankunge på estniska. Foto: isSock, Blomsterlandet

En klematis kan växa upp i ett träd, en pergola, ett fristående växtstöd eller en spaljé mot en husvägg, men det finns också mer kompakta sorter som passar för krukor och som marktäckare.
Plantera gärna klematissorter som blommar vid olika tider på säsongen tillsammans – så förlänger du blomningen.

Klematis eller klematis?

Hur uttalas det egentligen? Enligt Svenska akademiens ordlista ligger betoningen på första e:et, kle’matis, men enligt sajten odla.nu är båda uttalen rätt. För klematis stavat med K gäller det svenska uttalet, men stavat med C är det latin och då är det betoning på näst sista stavelsen som gäller.

Placering: Rötterna är känsliga. Klematis trivs bäst med rötterna i skuggan. Plantera den under en buske eller sätt en perenn med ett frodigt bladverk bredvid som kan täcka basen av plantan. Det bör också vara väldränerat, så att vattnet kan rinna undan på vintern. Ska klematisen växa vid husväggen ska du plantera den ungefär en halvmeter ifrån väggen, så att den kan dra nytta av regnvattnet.

+
-