Se upp: Falska läkare lurar patienter
Patienter över hela Sverige utsätts för bedrägerier där bedragare utger sig för att vara läkare och bokar in påhittade vårdbesök. Med hjälp av QR-koder och bank-id försöker de tömma bankkonton.
Patienter över hela Sverige utsätts för bedrägerier där bedragare utger sig för att vara läkare och bokar in påhittade vårdbesök. Med hjälp av QR-koder och bank-id försöker de tömma bankkonton.
Bedragarna ringer upp på telefon och utger sig för att vara läkare som vill boka in vårdbesök med patienter. Under samtalet skickar de en QR-kod som ska ”bekräfta tiden,” men egentligen är syftet att lura personen att använda sitt band-id, vilket kan leda till att deras bankkonton töms. Kalmar och andra regioner som Halland, Blekinge och Västra Götaland har märkt av ökningen och varnat för metoden.
Enligt polisen är det en metod som inte är helt ny, men antalet bedrägerier ökar.
– Vi har sett exempel på det här tidigare, till exempel i början av covidpandemin. Nu ökar frekvensen igen. Sen i juli har vi haft ett hundratal ärenden över hela landet där man säger att man kommer från någon vårdgivare, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum.
I vissa fall har bedragare också påstått att betalningar för tidigare vårdbesök behöver verifieras och bett om kortuppgifter. Polisen tror att samma grupp eller samarbetande aktörer ligger bakom bedrägerierna, då tillvägagångssättet liknar varandra över hela landet.
Under september uppgick brottsvinsten från olika former av telefonbedrägerier till totalt cirka 30 miljoner kronor. Polisen ser dock en minskning av antalet fall jämfört med förra året, vilket de kopplar till sitt och andra myndigheters förebyggande arbete samt ett ökat fokus på kriminellas ekonomiska aktiviteter.
♠ Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet.
♠ Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.
♠ Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.