Resa & Fritid

Sevärt? Nä, knappast – 11 resmål du kan hoppa över

På varje turistmål finns det något som du bara ”måste se”. Men är det verkligen sant? Nej, säger PROpensionärens resereporter Johan Öberg. Här är listan på sevärdheter som du kan hoppa över med gott samvete – och tips på vad du kan göra istället.

Publicerad 15 december dec 2021
Ibland flockas vi vid sevärdheter bara för att de ska betas av fast de är helt ointressanta. Foto: ISTOCK

Att resa är härligt. Men ibland söker vi upp sevärdheter bara för att de ska betas av enligt guideböcker, webbsidor eller turistbroschyrer – fast de egentligen är helt ointressanta. Eller så hamnar vi på rena turistfällor, för att de marknadsförs så aggressivt eller för att vi inte kollat upp dem i förväg.
Men smaken är som baken, så kanske kommer du irritera dig på min lista över överskattade turistfällor. Då får du tänka ut din egen. Här är i varje fall mina 11 bottennapp – nu kör vi!

1. Manneken pis, Bryssel
Vad är det som gör att folk vill se en staty av en docksöt kerub från 1619 kissa med sin pyttelilla pillesnopp? Statyn är så liten att du lätt går förbi utan att se den – om det inte vore för klungan av mobilfotande turister framför. Några kvarter bort gömmer sig Jeanekke pis i den lilla gränden Impasse de la Fidélité, en skulptur från 1987 av en kissande flicka i förskoleåldern bakom ett galler – möjligen ännu fånigare?
Alternativet: Gör en ölprovning på Moeder Lambic efter en konstrunda på Musée Magritte – två högklassiga Brysselinstitutioner.

+
-