”Skicka in fästingar ni hittar”
Forskare satsar även i år på medborgarforskning när fästingviruset TBE ska kartläggas. Förhoppningen är 10 000 inskickade exemplar av det fruktade lilla krypet från hela landet.
Forskare satsar även i år på medborgarforskning när fästingviruset TBE ska kartläggas. Förhoppningen är 10 000 inskickade exemplar av det fruktade lilla krypet från hela landet.
(Uppdaterad) Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar och var i landet viruset finns.
– Svenska folkets engagemang för att rapportera fästingar är fantastiskt. Vi har fortfarande fokus på övervakningen av exotiska fästingarter och vilka smittämnen som de kan bära med sig till Sverige. Nytt för i år är att vi vill ha in alla fästingfynd så att vi kan kartlägga förekomsten av TBE-virus. Vi jobbar också vidare med att förbättra verktyget och ett exempel är att rapportören nu får svar direkt i verktyget om vilket släkte som fästingen tillhör, säger Anna Omazic, forskare på SVA.
För att forskarnas tid inte ska gå åt till att hantera alla fästingar och skriva in uppgifter om fyndplats med mera manuellt är det nödvändigt att använda webbverktyget, RapporteraFästing, berättar pressekretare Joakim Nordblom på SVA, för PROpensionären, och forsätter:
– Vi kan inte ta emot vanliga brev. Det är inte svårt att rapportera, till exempel fylls platsen i automatiskt. Det finns också lite krav på hur brev med djur får skickas, till exempel måste djuret vara dött. Vi har gjort en film som visar hur man gör, den finns på sidan RapporteraFästing.
– Till att börja med kommer vi vilja ha in alla fästingar men efter ett tag kan det bli så att vi fått in ett antal fästingar från en viss plats och då behöver vi inte får fler därifrån. Därför skickar vi alltid ett mejl till de som ska skicka in med ett unikt nummer som kuvertet måste märkas med.
– Så inga spontanbrev med fästingar, vi har inte möjlighet att hantera dem, förtydligar Joakim Nordblom.
Som PROpensionären tidigare berättat bad Statens veterinärmedicinska anstalt inför 2023 års fästingsäsong allmänheten om hjälp med att fota och rapportera in sina fynd runt om i landet. Och svaren strömmade in: 20 300 rapporter inkom från boende i alla Sveriges kommuner.
Tack vare dessa rapporter om fästingfynd konstaterar forskarna att kunskapen om de inhemska fästingarter och deras utbredning ökat. Vidare anser de att fynd av exotiska fästingarter ger en tydlig indikation på att webbverktyget RapporteraFästing också är värdefullt när det gäller övervakning av nya arter och nya smittämnen. Det ska i sin tur förhoppningsvis leda till förbättrade vaccinationsstrategier för TBE.
– Med hjälp av svenska folket kommer vi för första gången att kunna genomföra en nationell studie av TBE-virusets utbredning i Sverige och vi ser fram emot att få genomföra detta unika projekt tillsammans med SVA, säger forskaren Tove Hoffman, verksam vid Zoonosis Science Center på Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Det är tre enkla steg för att skicka fästingar till SVA.
1. Ta bild på fästingen.
2. Rapportera i webbverktyget: RapporteraFästing
3. Skicka in den döda fästingen till SVA. Märk kuvertet med den unika nummer du fått efter att ha rapporterat i webbverktyget. Eftersom porto är betalt tillkommer ingen kostnad för de som bidrar till forskningen.
– Vi hoppas på 10 000 fästingar från hela Sverige under 2025. Vi ser fram emot samarbetet med Uppsala universitet och vi lovar att uppdatera allmänheten om hur arbetet går och vilka resultat vi får fram via Fästbloggen och andra kanaler. Vi jobbar också intensivt med att ta fram en mobilapp för att göra det ännu lättare att rapportera fästingfynden, säger Anna Omazic på SVA.
TBE är en fästingburen hjärninflammation och orsakas av ett virus som sprids av fästingar. TBE är en förkortning av det engelska namnet tick-borne encephalitis.
Du smittas om du blir biten av en fästing som bär på viruset. Fästingar behöver blod för att utvecklas, och de får blod genom att bita sig fast på fåglar och däggdjur. Genom blodet kan fästingarna infekteras med olika smittämnen och föra dem vidare.
Den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) kan vara bärare av TBE-virus. I de flesta fall orsakar viruset en mildare, influensaliknande sjukdom, men årligen drabbas cirka 500 människor av den mer allvarliga formen av sjukdomen. (Källa: SVA, 1177 och Wikipedia)
■ Följ noga informationen om aktuella riskområden.
■ Var vaksam och särskilt uppmärksam om du rör dig i riskområden.
■ Skaka kläderna när du kommer hem. Inspektera kroppen noga direkt efter att du varit i områden där fästingar finns. Till skillnad från borrelia kan TBE-smittan överföras direkt vid bettet. Men vid en granskning kan du hitta fästingar som fortfarande kryper omkring på kroppen och hinna avlägsna dem innan de biter sig fast.
■ Vaccinera dig och fortsätt att ta dina doser.
Vaccination mot TBE bör påbörjas innan fästingsäsongen börjar på allvar.
Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Vanligtvis får man två doser med 1-3 månaders mellanrum. Tredje dosen bör tas inom samma fästingsäsong eller åtminstone innan den följande fästingsäsongen börjar. Om man fyllt 50 år när man påbörjar vaccination mot TBE ges en extra dos i grundvaccineringen, vilken då innefattar totalt fyra doser det första året.
För att behålla ditt skydd behöver du ta ytterligare en dos tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år. Inga vaccin skyddar 100 procent.
Borrelia: Vanligaste fästingen i Sverige kan bära på både borrelia och TBE. Borrelia kan behandlas eftersom smittan är en bakterie. Antibiotika används framgångsrikt i de flesta fall. Det går ännu inte att vaccinera sig mot borrelia, men kliniska studier pågår för att hitta ett effektivt vaccin.
Källor: folkhalsomyndigheten.se ,1177.se,
hjarnkraft.se/tbe-sektion, fasting.nu