VACCINATION

”TBE har förändrat mitt liv i grunden”

– Jag levde ett aktivt liv när ett fästingbett förändrade allt, berättar Carina Rohm, 66. Hon insjuknande i TBE sommaren 2012. Elva år senare lever hon fortfarande med svåra sviter av sjukdomen. Den som vill vaccinera sig inför säsongen bör göra det nu.

Publicerad 9 februari feb 2024
Att få träffa människor med liknande upplevelser betyder mycket, tycker Carina Rohm. TBE – fästingburen hjärninflammation, drabbar över 400 personer varje år i Sverige. Foto: Camilla Geidemark

Carina är nyss hemkommen från en skogspromenad
med sina hundar, Svea och Garbo, när vi talas vid på telefon.
– Mina ständiga följeslagare! Jag är mycket tacksam över att jag kan röra mig ute med dem. Det är så mycket annat som jag inte längre klarar av. Jag kan inte lyfta mina armar, knappt klä mig själv. Min man måste hjälpa mig med allt. Men hundarna kan jag gå ut med ett par timmar varje dag. Mest tillsammans med min man. När jag någon gång går ut själv med hundarna har jag deras koppel fastsatta i ett bälte om midjan.
Carina berättar om förändringarna i hennes liv sedan hon blev sjuk.
– Jag var en sån aktiv människa förr. Jag älskade att röra mig. Grävde i trädgården, målade på huset. Körde motorcykel. Drev under många år en hundvårdsskola, det var mitt liv. Jag lagade mat, jag älskade att laga mat. Lite enkel matlagning kan det bli numera, men det tar tid!
Sommaren 2012. Carina får plötsligt olika influensaliknande symtom som kommer och går i perioder. Svår huvudvärk. Hög feber. Svårigheter att röra ögonen.
– Jag trodde det skulle gå över, men det blev bara värre och värre. Jag var ute i skogen mycket då, precis som nu, och var alltid ordentligt påklädd och uppmärksam på fästingar. Men jag hade inte märkt av något tecken på att jag hade blivit biten. Då, 2012, var det inte tal om TBE-risker i mina trakter, varningarna gällde mest skärgården. Men numera är vårt område här i Västmanland rödlistat.
Carina blir sämre och söker upprepade gånger läkarvård. Först på sin vårdcentral i Kungsör. Därifrån blir hon hemskickad utan att det görs någon provtagning.
– De ansåg att jag inte var tillräckligt sjuk. ’Det är antagligen ett virus eftersom besvären kommer och går’, sa de. ’Därför kan vi ingenting göra.’
Carina blir fortsatt sämre och söker ett flertal gånger akutvård i Köping. Inte heller där görs några undersökningar.
– Vid de två sista besöken var jag så dålig att jag inte kunde stå och gå själv. Min son, som följde med mig, påpekade för personalen att han absolut trodde att det var TBE. Han bönade och bad att jag skulle få stanna kvar på sjukhuset och att de skulle ta ett fästingprov. Men vårdpersonalen ryckte på axlarna och svarade: ’Varför tror alla att de har borrelia eller TBE nu för tiden?’

”Det finns inget botemedel mot
TBE, så vi kan inte göra något mer för dig nu”

+
-