HISTORIA

Visste du det här om schack?

Schack är ett av de äldsta och mest spridda spelen. Det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet och nådde Europa via Persien och arabvärlden.

Publicerad 1 februari feb 2023
Schackspelet har gamla anor. De nuvarande reglerna kom till i Spanien på 1400-talet. Foto: Colourbox
Pia Cramling.

Namnet ”schack” härstammar från det persiska ordet shah, som betyder ”kung”. De nuvarande reglerna kom i stort sett till i Spanien på 1400-talet.
Traditionellt sett har det varit fler män än kvinnor som spelat schack. Globalt sett är andelen kvinnliga tävlingsspelare idag 16 procent. Men en förändring kan vara på gång. Under pandemin upptäckte många, inte minst kvinnor, att schack var ett utmärkt tidsfördriv som också gick bra att spela på nätet. Till exempel på chess.com eller lichess.org, mot en schackdator eller andra spelare som var och en

Anna Cramling.

satt hemma hos sig.
Den populära Netflix-serien The queen’s gambit från 2020, om en ung kvinnlig schackmästare på 1950-talet, har också spätt på intresset. Den svenska nätbokhandeln Adlibris uppgav att försäljningen av schackbräden ökade med 500 procent efter seriens premiär, och schackböcker noterade också en försäljningsökning.
Främst verkar det ha varit kvinnor som fått ett nyväckt schackintresse i seriens spår, men även tjänster som erbjuder schack på nätet för barn och ungdomar har blivit trendiga.
Den svenska stormästaren Pia Cramling, Sveriges bästa schackspelare alla kategorier, och kanske framförallt hennes 20-åriga dotter Anna, som bland annat har en egen schack-kanal på Youtube, fungerar som förebilder för andra kvinnor och unga tjejer.
Sammantaget pekar alltså mycket på att ”gubbarna” snart kommer att få maka lite på sig vid brädet.

+
-