MAT

Ät gott och må bra med stabilt blodsocker

I Stora Diabeteskokboken har Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt samlat goda råd och bra recept som passar diabetiker men också alla andra som vill äta gott och bra – och kanske bli av med några kilo på köpet.

Publicerad 11 oktober okt 2023
Halloumipizza och kålpudding är två av recepten i Stora Diabetetskokboken (Bookmarks förlag) Text och foto: Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt

Kålpudding med sky på lingon och smör

4 portioner
500 g blandfärs
1 vitkålshuvud på ca 1 kg
2 gula lökar
100 g smör till stekning
3 dl kycklingbuljong
2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
ev.1–2 krm kryddpeppar
Lingonsky:
2 dl sky från puddingen
1 dl lingon
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor och skär bort den grova mittstocken från klyftorna. Skär kålen i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken. Fräs den strimlade vitkålen och löken i smöret utan att det får färg, det ska bara bli genomskinligt. Häll på 1 dl buljong och låt puttra i cirka 15 minuter. Låt svalna en stund.
3 Blanda färsen med ägg och grädde i en bunke. Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar. Blanda till en slät smet och rör ner hälften av vitkålsfräset.
4 Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer cirka
2 liter. Fördela färssmeten över kålen och tryck till lätt med sleven. Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.
5 Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 1 timme. Låt svalna i 10 minuter så blir den lättare att skära i fina bitar.
6 Häll försiktigt av cirka 2 dl sky från puddingen ner i en kastrull. Tillsätt lingon och smör och låt koka upp. Servera kålpuddingen med lingonskyn.

+
-