DIABETESDAGEN

”Det går att leva ett bra liv med diabetes”

Kerstin Gustafssons diabetesdiagnos blev en ögonöppnare för att leva mer hälsosamt. Hon har behövt förändra sin livsstil och är tacksam för det. – Alla skulle behöva leva lite som en diabetiker, äta sunt och röra på sig.

Publicerad 28 september sep 2022
– Att det var just diabetes jag drabbats av gjorde mig överraskad. Visserligen var jag så fruktansvärt trött och det brukar ju vara ett tydligt tecken. Men jag hade inget av de vanliga symtomen, säger Kerstin Gustafsson. Foto: Theresia Köhlin

Diagnosen diabetes typ 2 kom som en överraskning, både för henne själv och omgivningen. Som uppvuxen med en äldre syster med typ-1 diabetes och efter att ha arbetat som undersköterska inom hemsjukvården var hon väl medveten om sjukdomen.
– Kunskapen om diabetes har präglat mitt liv och gjort mig uppmärksam på olika sjukdomstecken. Jag har alltid undvikit sötsaker och även uppfostrat mina barn att vara sparsamma med godis och läsk. Att jag själv skulle drabbas fanns inte på kartan.
Sommaren 2021 sökte Kerstin läkarhjälp för att råda bot mot sin orkeslöshet.
– Jag hade drabbats av en sådan enorm trötthet. Jag sov och sov och sov, men det hjälpte ingenting. Varje gång jag gjorde något lite extra i vardagen, som att åka och handla, var jag tvungen att vila hela nästa dag.
En provtagning på vårdcentralen visade på diabetes typ 2. Blodsockret låg inte skyhögt, men krävde behandling. Ordinationen blev läkemedel i form av tabletter plus ordentliga förändringar i kosten.
– Att det var just diabetes jag drabbats av gjorde mig överraskad. Visserligen var jag så fruktansvärt trött och det brukar ju vara ett tydligt tecken. Men jag hade inget av de vanliga symtomen; vara ovanligt törstig och behöva kissa ofta. Då hade jag själv reagerat.

Vid närmare eftertanke tycker Kerstin inte att det är så konstigt att hon fått diagnosen.
– Övervikt och för mycket mat var förklaringen. Matlagning är min stora passion. Numera behöver jag tänka mig för vad jag stoppar i mig.
Planering är numera ett viktigt tema i hennes liv.
– Jag tänker efter före och sätter inte i mig tre apelsiner på kvällen. Det räcker med en. Jag äter i stort sett aldrig ljust mjukt bröd utan håller mig helst till hårt, som jag älskar. Jag tänker mycket tallriksmodellen, äter mer grönsaker än potatis eller ris och har minskat på portionerna.
Kerstin mår väldigt bra av att ha koll på hur hon lever och vad hon äter. Hon försöker att röra sig så mycket som möjligt. Går på vattenaerobics och promenerar mycket.
– Jag tar min medicin och är noga med vad jag stoppar i mig. Det har gett resultat. Jag har gått ner tre-fyra kilo under året och blodsockernivåerna har gått ned.
Hur ser omgivningen på att du fått diabetes typ 2?
– Min omgivning blev lika förvånad som jag. De som alltid hade tyckt att jag verkade så hälsosam. Men de har vant sig nu när de bjuder in mig: ”Jaha, då får vi köpa lite diabeteskost”, säger de. Det blir till exempel osötat kaffebröd, som jag tycker mycket om. Är jag bjuden på ett kalas där jag redan innan anar att det kan bjudas på tårta, äter jag inget sött alls dagarna innan. Jag sparar mig liksom.

+
-